Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netKülföldi tudósítások

Angyalföldi jenkik

Van több olyan sport is, mely nálunk, európaiaknál - még közelebbről a magyaroknál - nem túl népszerű. Az amerikai foci, a lacrosse vagy éppen a baseball inkább a tengerentúlon rajonganak. És - meglehet - Angyalföldön.

Kutyafája

Köszönnek az emberek. Korábban nem tették. Igaz, korábban nem itt éltem. Most is csak lakom, élni később fogok.

Re: Csillagok

Péntek éjszaka csillaglesre mentünk, mert azt mondták nekünk, hogy hullócsillagok özöne várható, volna állítólag egy meteorraj, amely a Föld felé kerülve minden évben az esztendő ugyanazon időszakában hullik el látványosan.

Üdv a klubban

Beültünk a Mini-Majába. Mindig akartam egy novellát írni, ami úgy kezdődik, mint az a bizonyos Örkény: „Beültek az Apostolokba”. Nekünk azonban csak a Mini-Maja jutott, ahol viszont, irodalom ide vagy oda, a környékbeliek szerint istenien főznek.

Karneval der Kulturen

Néder Panni jelenti Berlinből Őrült napokat élünk itt, Berlinben. Hétvégén utcafesztivál: Karneval der Kulturen. Kézművesstandok, koktélos bódék, ínycsiklandó illatok, színes, tarka forgatag Kreuzbergben és Neuköllnben. Zsibongó város, hömpölygő tömeg, dübörgő zene. Sziget-hangulat részeg csürhe, lábletaposás, tolakodás és ToiToi-buké nélkül.

Csapataink harcban állnak

Erzsébetvárosi tudósítónk jelenti 1.  nap Stíröl. Áll derékig kint az ablakban, és le nem veszi a szemét rólam, pontosabban szólva arról a szerencsétlen cserép virágról, amit végső elkeseredésemben tettem az ablakpárkányra, hátha összeszedi még magát a kora nyári napsugaraktól. „Ennyid van? Egy csoffadt calathea?” - ez volt az arcára írva a nőnek, és én kishíján átkiabáltam neki, hogy mutassál valamit, muttikám, ne arcoskodjál, a calatheám tíz költözés után is jobban néz ki, mint te.

Hova való vagy?

Országúti tudósítónk jelenti Hova való vagy? - szól az udvarias kíváncsiskodó. Hát... Zuglóban születtem és Újlipótvárosban éltem - mormogom kicsit zavartan. Aztán csend. Gondolataim gyorsuló örvénye a mélybe ránt, kifelé csak álfigyelmes mosolyom észlelhető. Hány helyen is laktam már életemben?

A zuhanykabin

Zuglói tudósítónk jelenti Itt minden van! Párálló gyógyvizek például. Széchenyi! Paskál! Magamfajta reumásnak valóságos csodahelyek, gyógy-zarándoklatok Mekkája! Ámde mégis milyen telhetetlen az ember: vágytam saját fürdőre. Nem afféle kinőtt, babaméretű kádra, mely kies lakótelepeink sajátos kultusztárgya.

Ember a vízben

Móritz Mátyás jelenti Csepelről A prózaíró éppen hullámvölgyben volt aznap reggel. Egy épkézláb mondatot sem tudott leírni, csak bámulta az üres és hófehér lapot. Próbálta megerőltetni magát, tornáztatta az agyát, de a szeme nem csillant fel, az ihlet nem akart jönni.

ElsőElőző [1][2][3][4][5] KövetkezőUtolsó