Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netA hét kérdése


 

Hová járt Rozika Újlipótban moziba?

„Gyere, nevető szemü, airwaves leheletü! Bús lovagod ma terád vár egyedül a pattogatottkukorica-szagu moziban, ahova csupa pár jár; lépkedek ide-oda idegesen én itt, jaj, úgy tépi a szivemet a szerelem is, ahogyan a jegyeket a nénik.”

Kik taposták egykor Újlipótváros földjét?

Újlipótvárosban tán még ősemberek is éltek hajdanok hajdanán, bár erről nem maradt fent tudományos bizonyíték (hacsak a ma itt élő kései utódokat nem tekintjük annak). A halban gazdag folyó mindesetre valamennyi történelmi korban vonzotta a letelepedni vágyókat, így elfogult lokálpatriótaként bátran feltételezhetjük, hogy néhány ezer évvel ezelőtt Samu egyik-másik távoli rokona korzózott a mai Szent István park helyén.

Mit köszönhet a magyar irodalom az újlipóti asszonyoknak?

Karinthy Frigyes – ahogy önmagát nevezte: az első magyar tumorista – életét. Amikor nyilvánvaló lett, hogy az utóbb az Utazás a koponyám körül című regényben megörökített operációt nem lehet elkerülni, és annak elvégzésére Her­bert Oli­vec­rona stocholmi pro­fesszor – ahogy Karinthy nevezte: a Viking –, kora egyik leg­hí­re­sebb ideg­se­bé­sze vállalkozna is, az író sajnos nem rendelkezett a hosszabb külföldi tartózkodáshoz és a műtéthez szükséges anyagiakkal. Az életét egy titkos összeesküvés és az újlipótvárosi asszonyok adakozókedve mentette meg.

Miben hasonlít a mi Lipótunk Schmitt Pálra?

Újlipótvárosnak semmi köze a Lipótmezőhöz, még ha olykor felettébb hasonlít is hozzá. A mi Lipótunk nem az a Lipót. Az ő Lipótjuk Göbl Lipót budai molnár, aki az 1820-as években vásárolta meg a mai Hárs-hegy és Kecske-hegy környékét Buda városától.

Hogyan okozott fennakadást Újlipót a légi közlekedésben?

Eláruljuk ezt is, de legelőször ünnepeljünk: a Pozsonyi út és az Újpesti rakpart elején álló Palatinus-házak idén ünneplik kerek századik születésnapjukat, Isten éltesse őket még jó sokáig, ezúton biztatnánk minden újlipótvárosi és nem újlipótvárosi polgárt, koccintsanak egyet az egészségükre – és Vidor Emil emlékére, aki pauszpapírra álmodta őket.

Hol mulatott egy bohém úr Újlipótban 150 évvel ezelőtt?

Ki nem vágyott már unalmas éjszakákon szép lassan a Kuplung valamely asztala alá csúszva egy időgépre, hogy ne mindig csak ugyanott ázzon el, hanem régmúlt korok partiarcaitól sajátíthassa el az ereszdelahajam magas művészi színvonalú művelését?

Na jó, de ki a csoda az a Hollán Ernő?

Naponta végigmegyünk a róla elnevezett utcán, mégsem tudunk róla semmit. Kifordulunk a lottózóból, állunk a szökőkútnál és bámuljuk az utcatáblát, ülünk a hetvenhatoson a Lehelre tartva, és egyszer csak szöget üt a fejünkbe a kérdés: ki volt ő? Dicsőséges alpinista, aki először mászta meg a Kárpát utcát? Netán a sarki Príma Pék alapítója? Esetleg maga Fürst Sándor merült ezen a néven az illegalitásba?

Előző [1][2]