Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netA hét kérdése


 

Hová járt Rozika Újlipótban moziba?

„Gyere, nevető szemü, airwaves leheletü! Bús lovagod ma terád vár egyedül a pattogatottkukorica-szagu moziban, ahova csupa pár jár; lépkedek ide-oda idegesen én itt, jaj, úgy tépi a szivemet a szerelem is, ahogyan a jegyeket a nénik.”

Kik taposták egykor Újlipótváros földjét?

Újlipótvárosban tán még ősemberek is éltek hajdanok hajdanán, bár erről nem maradt fent tudományos bizonyíték (hacsak a ma itt élő kései utódokat nem tekintjük annak). A halban gazdag folyó mindesetre valamennyi történelmi korban vonzotta a letelepedni vágyókat, így elfogult lokálpatriótaként bátran feltételezhetjük, hogy néhány ezer évvel ezelőtt Samu egyik-másik távoli rokona korzózott a mai Szent István park helyén.

Mit köszönhet a magyar irodalom az újlipóti asszonyoknak?

Karinthy Frigyes – ahogy önmagát nevezte: az első magyar tumorista – életét. Amikor nyilvánvaló lett, hogy az utóbb az Utazás a koponyám körül című regényben megörökített operációt nem lehet elkerülni, és annak elvégzésére Her­bert Oli­vec­rona stocholmi pro­fesszor – ahogy Karinthy nevezte: a Viking –, kora egyik leg­hí­re­sebb ideg­se­bé­sze vállalkozna is, az író sajnos nem rendelkezett a hosszabb külföldi tartózkodáshoz és a műtéthez szükséges anyagiakkal. Az életét egy titkos összeesküvés és az újlipótvárosi asszonyok adakozókedve mentette meg.

Miben hasonlít a mi Lipótunk Schmitt Pálra?

Újlipótvárosnak semmi köze a Lipótmezőhöz, még ha olykor felettébb hasonlít is hozzá. A mi Lipótunk nem az a Lipót. Az ő Lipótjuk Göbl Lipót budai molnár, aki az 1820-as években vásárolta meg a mai Hárs-hegy és Kecske-hegy környékét Buda városától.

Hol laktak az ügynökök Újlipótvárosban?

Mert laktak. Nem is kevesen. Olyannyira, hogy még utcát is neveztek el róluk. A mai Kresz Géza utcát ugyanis 1879-1936 között Ügynök utcának hívták, mivel a legelső háztömbökben szinte kizárólag a korabeli vállalatok ügynökei és családjaik éltek. Kiknek köszönhetjük ezt a rendkívül ötletes névadást? A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) tagjainak: 1870 és 1947 között az ő hatáskörükbe tartozott a budapesti közterek el- és átnevezése.

Melyik városrész Bécs Újlipótvárosa?

Jancsinak van Juliskája, Józsefnek ott volt Rúben, Lévi, Simeon és a többiek, még a kis Teddynek is jutott néhány nevelő célzatú gyomros John Fitzgeraldtól és Bobbytól a massachusetts-i családi birtokon. Nyilvánvaló, hogy Újlipótváros sem egyke, még ha testvérei szét is szóródtak a világ (na jó, Közép-Európa) legkülönbözőbb tájékai felé. Legidősebb bátyja történetesen szintén a Duna partján, csak épp Bécsben él.

Tarthatunk-e rozmárt újlipótvárosi lakásunk jacuzzijában?

Nyilvánvalóan nem, vágnánk rá meggondolatlanul, és nem csak rozmárbaráti szeretetből: jegesmedvét sem ildomos frizsiderben nevelgetni, kígyót-békát sem szemüvegtokban, elefántot sem porcelánboltban. Ökotudatos és faunafil állampolgárként jól tudjuk, hogy a 41/2010. (II. 26.) kormányrendelet részletesen szabályozza a kedvtelésből tartott állatok gondozásának és forgalmazásának mikéntjeit, hogyanjait, lehetjeit és nem lehetjeit. De tudjuk-e, mik az állattartás speciális, XIII. kerületi szabályai?

Mi Újlipótváros címerállata?

Az alacsonyan szálló agysorvadásos galamb, a bolt előtt gazdira váró harcias zsebkutya, netán a Szent István parkot hordában ellepő muslinca vagy a történelem viharaival és a géllel, babérlevéllel, uborkával egyaránt dacoló örök túlélő, a csótány – tippelhetnénk némi malíciával. Heraldikai szempontból azonban egyik sem komolyan vehető opció, így maradjunk a száraz tényeknél: Újlipótvárosnak nincs címerállata, azon okból kifolyólag, hogy jelenleg önálló címere sincs.

Hogyan lett Újlipótváros Angyalföld gyarmata?

A kérdés természetesen arra vonatkozik, miért és mióta tartozik Újlipótváros a XIII. kerülethez. A provokatív felütést nem forradalmi hevület és szeparatista szándék szülte, egyszerűen csak égető szükségünk van minden kattintásra, mert e sorok írásakor még mindig csak 111 lájkolóval rendelkezünk. Komolyan gondolkodtunk a „Hogyan tette magáévá Angyalföld Újlipótvárost?” címen is, ám maradék jó ízlésünk gyámoltalanul tiltakozott, ráadásul Zalai Annamártonnak, az Újlipótvárosi Médiahatóság vezérigazgatójának keze messzire elér.

[1][2] Következő