Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netBächer Iván rovata

Utcaképek

  1.   (Tünet)   Én legtöbbször nem akkor köszönök, amikor megjövök, hanem akkor, amikor elmegyek. Mikor fölkerekedem, lelépcsőzök, beteszem magam mögött a nagy kaput, már kezdhetem is a köszöngetést: a jobbra a kocsmás Ági, balra a bioboltos Ági, szemben a zöldséges, a sarkon Zsuzsa, a teraszon Kriszta a kutyával, vagy az üveges cimbora, és aztán jönnek sorba szépen.

Megjött Prohászka!

     Hát megjött Prohászka is.    Már rég vártam, furcsállom is, hogy csak most ért ide. De megjött, persze, hogy megjött, nincsenek véletlenek, nincsenek csodák, Prohászkának is meg kellett jönnie, Wass, Nyírő, Tormay után, nem maradhat el.       

Bächer Iván válasza Németh Zsoltnak

  Levél Németh Zsoltnak   Tisztelt Államtitkár Úr!   A Népszabadság április 30-i számában ön hosszasan sorolja, hogy regnáló kormányzat mily gazdag programsorozattal emlékezik Raoul Wallenberg születésének centenáriumára. Írása végén azzal tisztel meg, hogy – nyilván értesülvén a hivatalos megemlékezések mélységével és őszinteségével kapcsolatos fenntartásaimról – az elkövetkező hivatalos rendezvényekre, például bélyegkibocsátásra vagy Terror házi ünnepelésre szívesen és személyesen invitál engem is.

88 JELZŐ

Aljtetejű, álomvert, beszari, beszédbeszedő, bitang, bosszútávfutó, bunkulturált, civilölő, cserbesegítő, csetepatás, csökött, debil, dilis, dohos, dühös, embersemleges, európátlan, élethalálos, életbe vágó, fasisztalinista, félrehallgató, focista, frakkos-bocskoros, furkó, hiteltelen, hitetlen, hitlen, hitvány, honfelejtő, istentelen, izombi, jogatlan, kankedvű, kamukadémikus, kőkegyes, kispályás, könyvtelen, könnytelen, könyörtelen, nemzetálmos, nemzetmegvezető, pállottálmú, patakezű, pofonölelő, pogánybérenc, polgárháborús, rendőrült, smafufogó, sovén, sumák, suttyó, szegényölő, szószabó, szószoptató, szörnyszavú, tahó, tapló, tashubás, tevepávás, tébolyodott, tökgáz, töketlen, tökéletlen, trágár, tróger, ordaskedvű, önnönös, örököreg, unhäimlich, utolsó, üregszagú, válaszfalmelléki, vezéragyú, vezérelvű, vezérvérű, vicsorgó, vigyorgó, véramatör, vérciki, vérlázító, vérszívó, vérszomjas, vérnarancsos, zsebálmú, zsebelvű, zselés, zsíros, zsebizsarnokos. Bächer Iván

György Péter könyve

A jeles művészettörténész, esztéta, kritikus, muzeológus, médiatudor, ősbölcsész, örök tanár, kis- és nagyokos természetesen már számos kötetet jelentetett meg, hiszen szorgos ember és őfelette, ővele is eljár lassan az idő.

Az elveszett sajtbolt

    – Bocsásson meg, hogy zavarom – szólított meg egy ismeretlen hölgy az utcán, a Marietta előtt.     – Tessék parancsolni.     – Kérem, írjon a sajtboltról.     – Milyen sajtboltról?

Európa bukása

„– Európában az ösztönélet uralkodik – jelenti ki váratlanul, a kávét szürcsölve. Ez még Jegorovtól is meglep. – Hogy van ez, Száska? – Rossz a filozófiájuk. Érted? – Értem – törődöm bele. – Ez egyszerű.  

Újlipócia 11.

Pozsonyi 7. A hetes számú házban, vagy tán még az ötösben működik Marácz Csaba kalapos üzlete. Jó üzlet ez, de tulajdonosának már csak főleg ilyenkor, nyáron, amikor zárva tart.

MGP

(megjelent a Népszabadság 2011. július 28-i számában) Legendás nekrológíró volt. Meg se próbálok most a nyomába érni. Akik olvasták, ismerték, azok vagy nagyon szerették, vagy nagyon utálták. Én az előbbiek közé tartozom és tartoztam mindig az elmúlt húsz évben, mióta ismertem és barátomnak, kollégámnak tudhattam őt.

Újlipócia 10.

Láng Téka A szomszédos könyvesbolt, a Láng Téka szintén magában rejti az elmúlt évtizedek históriáját. Az egykori kárpitosműhely, majd autógumi kereskedés helyén a nyolcvanas években nyitott boltot az Állami Könyvértékesítő Vállalat.

Magyar mese

Bächer Iván írása debreceni tudósítónk kötetéről Azért vagyunk a világon, hogy valahol jól fejbe verjenek benne minket. És akkor otthon vagyunk. Ez jutott eszembe, mikor Kácsor Zsolt Barbarus című regényének utolsó oldalának végére jutva, megdörzsöltem lopva egy kicsit a szemem alját, és behajtottam a vastag, szép kiállítású kötetet.  

[1][2][3] KövetkezőUtolsó