Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netBächer Iván rovata

Utcaképek

  1.   (Tünet)   Én legtöbbször nem akkor köszönök, amikor megjövök, hanem akkor, amikor elmegyek. Mikor fölkerekedem, lelépcsőzök, beteszem magam mögött a nagy kaput, már kezdhetem is a köszöngetést: a jobbra a kocsmás Ági, balra a bioboltos Ági, szemben a zöldséges, a sarkon Zsuzsa, a teraszon Kriszta a kutyával, vagy az üveges cimbora, és aztán jönnek sorba szépen.

Megjött Prohászka!

     Hát megjött Prohászka is.    Már rég vártam, furcsállom is, hogy csak most ért ide. De megjött, persze, hogy megjött, nincsenek véletlenek, nincsenek csodák, Prohászkának is meg kellett jönnie, Wass, Nyírő, Tormay után, nem maradhat el.       

Bächer Iván válasza Németh Zsoltnak

  Levél Németh Zsoltnak   Tisztelt Államtitkár Úr!   A Népszabadság április 30-i számában ön hosszasan sorolja, hogy regnáló kormányzat mily gazdag programsorozattal emlékezik Raoul Wallenberg születésének centenáriumára. Írása végén azzal tisztel meg, hogy – nyilván értesülvén a hivatalos megemlékezések mélységével és őszinteségével kapcsolatos fenntartásaimról – az elkövetkező hivatalos rendezvényekre, például bélyegkibocsátásra vagy Terror házi ünnepelésre szívesen és személyesen invitál engem is.

88 JELZŐ

Aljtetejű, álomvert, beszari, beszédbeszedő, bitang, bosszútávfutó, bunkulturált, civilölő, cserbesegítő, csetepatás, csökött, debil, dilis, dohos, dühös, embersemleges, európátlan, élethalálos, életbe vágó, fasisztalinista, félrehallgató, focista, frakkos-bocskoros, furkó, hiteltelen, hitetlen, hitlen, hitvány, honfelejtő, istentelen, izombi, jogatlan, kankedvű, kamukadémikus, kőkegyes, kispályás, könyvtelen, könnytelen, könyörtelen, nemzetálmos, nemzetmegvezető, pállottálmú, patakezű, pofonölelő, pogánybérenc, polgárháborús, rendőrült, smafufogó, sovén, sumák, suttyó, szegényölő, szószabó, szószoptató, szörnyszavú, tahó, tapló, tashubás, tevepávás, tébolyodott, tökgáz, töketlen, tökéletlen, trágár, tróger, ordaskedvű, önnönös, örököreg, unhäimlich, utolsó, üregszagú, válaszfalmelléki, vezéragyú, vezérelvű, vezérvérű, vicsorgó, vigyorgó, véramatör, vérciki, vérlázító, vérszívó, vérszomjas, vérnarancsos, zsebálmú, zsebelvű, zselés, zsíros, zsebizsarnokos. Bächer Iván

György Péter könyve

A jeles művészettörténész, esztéta, kritikus, muzeológus, médiatudor, ősbölcsész, örök tanár, kis- és nagyokos természetesen már számos kötetet jelentetett meg, hiszen szorgos ember és őfelette, ővele is eljár lassan az idő.

Az elveszett sajtbolt

    – Bocsásson meg, hogy zavarom – szólított meg egy ismeretlen hölgy az utcán, a Marietta előtt.     – Tessék parancsolni.     – Kérem, írjon a sajtboltról.     – Milyen sajtboltról?

Az áruló

Aki olyan, amilyen, az nem érdekes. Az áruló, az az érdekes. Rengeteg az áruló mostanában, seregelnek az árulók, masíroznak az árulóhordák, vonulnak az árulócsapatok, dübörögnek az árulóregimentek, árulóár van, árulócunami, ellepik, elborítják, megfojtják az árulók Magyarországot.

Számok

Ülünk a Szent István körúti Kinóban Bandi bácsival. 2011. június 27-e van, hétfő, délután három óra. Bandi bácsi születésnapját ülendő érkezett Pestre egy hete. Philadelphiában él amúgy évek óta.  

Franyó szótára

Délután bóklászásom során pár napja külhonból megtért barátom egy gusztusos könyvecskét adott kezembe.

Újlipócia 8.

Guszti Persze  Újlipótvárosban nemcsak a történelem viharai dúltak és dúlnak olykor ma is, megesik, hogy a meteorológiai idő is elromlik. Közel a Duna, ha itt megiramodik a szél, akkor irdatlan fergeteg tud végigseperni a Pozsonyin, esik, zubog, vág le, szinte megáll a Pozsonyi út legében a víz, a buta víz, amely nem tudja, hogy ez nem kukorica vagy krumpliföld, hanem aszfalt csupán, annak pedig igazán mindegy, hogy esik ő, avagy sem.

Maradékok, töredékek, nyomok

Bornemisza Eszter, Karsay Judit, Vanyúr István kiállítása elé Furcsa világban élünk. Kicsit világvége világban. Sok mindennek vége van, amit értéknek gondoltunk, hittünk, ami pedig új támad mostanság, annak értéke finoman szólva kétségesnek tűnik.

ElsőElőző [1][2][3][4][5] KövetkezőUtolsó