Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netNa jó, de ki a csoda az a Hollán Ernő?

2011-06-06 16:47:22

Naponta végigmegyünk a róla elnevezett utcán, mégsem tudunk róla semmit. Kifordulunk a lottózóból, állunk a szökőkútnál és bámuljuk az utcatáblát, ülünk a hetvenhatoson a Lehelre tartva, és egyszer csak szöget üt a fejünkbe a kérdés: ki volt ő? Dicsőséges alpinista, aki először mászta meg a Kárpát utcát? Netán a sarki Príma Pék alapítója? Esetleg maga Fürst Sándor merült ezen a néven az illegalitásba?

A névadó

Nos, egyik sem. Hollán Ernő tudós volt, katona és politikus. 1824-ben született, a bécsi hadmérnöki akadémián tanult, a szabadságharc alatt Kossuth Pétervárad várának hadmérnöki főnökévé nevezte ki. A világosi fegyverletétel után bebörtönözték. Szabadulása után megírta első tudományos művét, a Taglalati (analytikus) mértant, ennek köszönhetően a Tudományos Akadémia tagjának választották. Szakterületén néhány év alatt európai hírnévre tett szert, haladó szellemű angol főurak, nyugat-európai hadmérnökök utaztak Magyarországra, hogy hadtudományi oktatásában részesülhessenek.

Közeli viszonyt ápolt Deák Ferenccel és a döblingi elmegyógyintézetben élő Széchenyi Istvánnal. Az 1860-as években a magyarországi Déli Vasút főinspektorának nevezték ki, 1866-ban megalapította a Magyar Mérnök- és Építész Egyletet, melynek első elnökeként is tevékenykedett.

Országgyűlési képviselő, a kiegyezést előkészítő bizottság tagja, elsősorban a hadügyi tárgyalásokon vett részt. Az Andrássy-kormány közlekedési államtitkáraként jelentős szerepet játszott a nemzeti közlekedéspolitika kialakításában, a magyar vasúthálózat kiépítésében. 1870-72 között honvédelmi államtitkár, 1875-ben soron kívül tábornokká lépett elő, 1886-ban altábornagyként vonult nyugalomba, ugyanettől az évtől a főrendiház tagja. 1900-ban hunyt el.

Az utca

Még ugyanebben az évben közterületet neveznek el róla Újlipótvárosban, az utca, mely felveszi a nevét, korábban – 1873-tól – Pannónia utca névre hallgatott. A Hollán utcanév 1945-ig él , ekkor Fürst Sándor utcára változtatják, régi nevét csak 1992-ben kapja vissza. A Szent István körút 6-nál kezdődő szakasza 2009 óta sétálóutca, egészen a Budai Nagy Antal utcáig, ahol kifordul a 75-ös és 76-os troli, hogy végigdübörögjön rajta egészen a Victor Hugo utca 30-ig, és még tovább, a távoli Angyalföld, Zugló és Erzsébetváros felé. Irányítószáma 1136.  

-gtg-