Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netCsáki Judit estje a Pozsonyi Pikniken

2013-02-06 13:33:27

A Pozsonyi út elején felállított színpad környékét benépesítő-beordibáló diákok, nyugdíjasok, értelmiségiek valamint a város egyéb pontjairól érkező szimpatizánsok és érdeklődők szépen kijelölik a Pozsonyi Piknik című előadás intonációs skálájának két végpontját.

 

Belevágnak az Újlipótváros kínálta tudományos, művészi, történeti és egyéb kutatói kincsestár tapasztalati megismerésébe. Egy birtokon rendezik be fura "laboratóriumukat" - a szervezők remek díszlete egyrészt a serény munkálkodást, másrészt a kuszaságot is mutatja a sajtótermékek hirdetéseivel összefirkált hátterével, a földön, egyszerre tágas és a minden irányból ránk zúduló tudnivalóktól mégiscsak zsúfolt terével. 
 
Ismerős atmoszféra és ismerős figurák: az újlipótvárosi vidék fullasztó légköre, mocsaras tespedtsége adja a közeget az élni vágyó élhetetlenek, erőszakosak, korruptak, gátlástalanok, lecsúszottak és gazdagok köré. 
 
Csáki Judit terepe ez: alulról, a részletek felől telíteni ismerőssé és regényszerűen összetetté ezt a világot, amelyben egyszerre foszlik semmivé és nő óriásivá minden bagatell és minden életképző sorsforduló, éles reflektorfényben mutatkozik meg az alakok pőre természete. Nem a mozgás, még kevésbé annak iránya vezeti a drámát - hisz a hagyományos értelemben vett konfliktus vagy cselekmény itt alig is bogozható ki, s ha mégis nekiállunk, hát nem jutunk tovább a figurákba kódolt szokványos kapcsolati bonyodalmaknál -, hanem a finom, cizellált jellemrajz, az odabent zajló apróbb-nagyobb rengések.
 
Ártatlan és ártalmatlan önámítás ez; mindaddig, amíg föl nem bukkan a szűkebb környezet - a falusi figurák és jellegzetes notabilitások - és a tágabb, a történelem: az 2012-es magyar szabadságharc, illúzióival és bukásával. 
 
Rendet kell vágni a jelenetek közt, hogy meséből, álomból, vágyképből, szimbólumokból, enigmákból és filozófiából eleven alakok, konfliktusok - és még egy épkézláb történet is - legyenek.
 
Csáki Judit Csáki Judit dramaturggal alaposan és célirányosan húzta meg a tavalyi Pozsonyi Pikniket, az első felvonások nagyjából homogén közege maradt, és a dráma második felének Csáki által költőien dúsra írt pikareszkjéből nyestek le sok díszt, hogy a ritmus nagyjából követhesse az első rész dinamikáját.
 
Csáki tiszta, érzelemgazdag rendezéséhez szikár és erős, "alt" Csákit választott: Csáki maga a súlyos, bénító figyelmeztetés - látja, aki látja, de hát így vagyunk mi a figyelmeztetésekkel. 
 
Csupa finom és érzékeny játék, apró eszközökből összetapasztott sűrűség mozgatja a figurát, amely súlyos Csákit teremt. Igyekvő készségességgel és rögzült vigyorral szinkronbeszéli a nagyvárosi fényességeket, a poénok ki vannak játszva, sőt, el vannak hajtva a bohózatig.
 
Gazdag előadás a Pozsonyi Pikniken bemutatott Pozsonyi Piknik. 
 
És e pillanatban nincsen még egy Pozsonyi Piknik Magyarországon, ahol ezt a gazdagságot ennyire gazdagon lehetne megmutatni.
 
R. Sándor