Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netElválaszthatatlanok

2012-11-15 10:52:12

Pika Károly írása

 
Fiatal pár lakott a szomszédban. Az asszony szemrevaló kis menyecske, a férje jó kiállású fiatalember. Egyik nap egy kiskutyával jöttek haza. A Ligetben sétáltak, ott árulta valaki három másikkal együtt.

 

- Szerelem első látásra! - lelkendezett a fiatalasszony. - Szóltam a férjemnek és képzelje milyen rendes; rögtön megvette nekem. 
Jó volt látni az asszonyka boldogságát. Eszembe jutott ugyan, hogy egy kutyát venni az tíz-tizenöt évre szóló programot jelent. Ahogy anyám mondta: "Ez olyan, mintha lenne egy gyereked, amelyik soha nem nő fel." 
Udvariatlanság lett volna elrontani az öröm perceit, így nem szóltam. Egyébként a kutyus tényleg aranyos volt. Talán húsz centis kis angol szetter és úgy bújt az asszonykához mint kisbaba az édesanyjához. 
Sűrűn találkoztam velük, amikor sétálni vitték, aztán ott ült az autójuk hátsó ülésén. Fejét büszkén magasra emelte és a bajszát harciasan mozgatta. Már négy vagy öthónapos lehetett. Ugatni soha nem hallottam, láttam viszont futni – mit futni – szállni, száguldani! A ház előtti parkba jártak sétálni és Tóbiást minden érdekelte ami repült. Elvágtatott és a madarak kivételével elkapott mindent amit eldobtak neki. Aztán büszkén hozta és úgy lépdelt mint egy paripa a dísszemlén. Némi vonakodás után adta csak vissza a zsákmányt, hogy újra eldobják és ő újra utána futhasson. Jóindulatú, jókedvű kutyus volt.
Amint mondtam ugatást nem hallottam, de kiabálást annál inkább. Megromlott a szomszédban a házasélet. Egy nap aztán elköltözött az asszonyka és magával vitte a Tóbiást is. "Nem tudom hova viszi, mert az anyjáék úgysem engedik be vele...?" - mondta a férfi a lépcsőházban. Harmadnap becsöngetett. Rettenetesen fel volt dúlva, alig bírt beszélni az idegességtől. 
- Képzelje! -mondta, miközben kapkodva szedte a levegőt. - Eltűnt a Tóbiás!                           
- Hogy-hogy eltűnt? 
- Elajándékozta, ...odaadta valakinek ez a némber, onnan meg elszökött.
- De hát, hogy-hogy megszökött, meg … mi az, hogy odaadta...?
- Hát, valakinek odaajándékozta és megszökött. 
- Maga ezt honnan tudja? 
- Most hívott fel az új gazdája. A feleségem az én telefonszámomat is megadta. Nyitva felejtették a kertkaput a kutya meg kiszökött.
Mondtam, jöjjön be üljön le egy kicsit és fújja ki magát. 
- Szegénykém! Biztosan elindult haza. Kiment az utcára... kereste a régi otthonát. Ha valami baja lesz, én nem is tudom, hogy mit csinálok! Még az a szerencse, hogy rajta van a nyakörv és a biléta. 
 
Még aznap este telefonált valaki, hogy talált egy angol szettert és ez a telefonszám volt a nyakában. A fiatalember azonnal érte ment és hazahozta.
Azóta is sűrűn látom őket - jó barátok.