Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netPika Karcsi (rejtőzködő) kocsonyája

2012-06-04 23:28:17

 

Egy fullasztó este végjátékához közeledve (22 óra körül, Firkász) váratlan telefonhívást kaptam. Pika Karcsi hívott és örömmel invitált lakásába, mert éppen régi barátaim is ott tanyáztak nála (talán hiányoltak).
Térey János, Nagy Koppány Zsolt és még sok ismeretlen.

 

Azonnal indulnom kell (éreztem) és némi unszolásra Gerlóczy Márton főszerkesztő is velem tartott.
 
A csodálatos megérkezés, baráti üdvözlés után bemutatkoztunk a társaság többi tagjának is és elvegyültünk.
 
Mint később kiderült, nagyon sok kiválóság és híres ember is éppen ott szórakozott és kóstolgatták az „újlipótvárosi” hangulatot, italokat és nem utolsósorban Karcsi kocsonyáját.
 
A gyönyörű, tágas lakás minden pontján volt valami meglepetés, amit fölsorolni szinte képtelenség.
 
Itt volt Csobánka Zsuzsa író, és itt volt a  háromszoros magyar, világbajnoki 3. helyezett asztalitenisz bajnok(akivel sajnos nem sokat tudtunk beszélni) és persze itt volt a házigazda, Pika Karcsi és kedves felesége.
 
Egy buliba váratlanul bezúdulni nem éppen kellemes, de a ritmust fölvenni már valóban művészet.
 
„Belém az ujját” című könyvét szégyenszemre nem olvastam Zsuzsának, és hiába ismételgette, hála a házigazda borainak, elsimult ez a tudatlanság.
Izgalmas képek a falon, a tágas tér, a különböző emberek kavalkádja, mindenkit megbabonázott, többen már a pálinkát is visszautasították, nehogy megzavarja az est varázsát.
 
És az igazi meglepetés a konyhában következett.
A spájzban (mint gyerekkoromban) a polcon sorakoztak tányérokban a kocsonyák. Elvettem egyet, vagy a tányér jött velem, már nem emlékszem. A citrom levében, selymes rezgéssel tárta fel titkait a kocsonya. 
Miféle állapotok rejtőznek itt a mocskos házfalak, sötét lépcsőházak, zavarodott emberek félhomályában?
 
Ne Thomas Bernhard nagyságára koccintsunk, hanem ezekre a felejthetetlen estékre, izgalmas emberekre, sorsokra koccintsunk itt, a Duna pesti oldalán.
 
(bármiféle meghívást visszautasítani, nem szerencsés) 
 
Kelecsényi Sámuel