Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netCitrompofozó

2012-06-04 23:23:54

Tisztelt Főpolgármester Úr!
 
E város lakójaként szeretném felhívni a figyelmét egy problémára, amivel érzésem szerint nem számolnak, továbbá e probléma kapcsán szeretném – egyéni vállalkozói minőségemben – a segítségét és közbenjárását kérni. Mindenekelőtt akkor a problémáról.
 

Az Új Színház igazgatóváltásának üdvözítő folyományaként a nemzeti érzelmű lapok nemzeti érzelmű olvasói értesülést nyernek majd a nemzeti érzelmű színház programjáról s repertoárjáról. Nem született jósnak az, aki feltételezi, hogy ennek a PR tevékenységnek eredményeként a nemzeti érzelmű lapok olvasói színházlátogatásra adják majd fejüket, aminek következtében megnövekvő lovas forgalomra számíthat az Andrássy út és környéke.
   Azt gondolom, hogy a városvezetés a döntés meghozatalakor nem volt elég körültekintő és figyelmét elkerülte ez a cseppet sem elhanyagolható szempont. A problémák azonban arra valók, hogy az ember megoldást találjon rájuk, és itt lépne be részemről a személyes érintettség és a segítség kérésének szándéka. Nem kell mindjárt megijednünk, nem először lát majd lovat e belváros. Akkor hát mi a gond? Nem az esetleges forgalomakadályozást tartom a legfenyegetőbb kérdésnek, hanem a városhigiéniai szempontokat. Mi magyarok találtunk már megoldást e problémára a múltban és úgy vélem most is sikerrel járunk majd. A kinevezett igazgatóval a legmesszemenőbbekig egyetértve magam is úgy látom, hogy nem feltétlenül érték az, ami új. Magam is úgy vélem, hogy az igazi érték az, ami régi. Ükapám városvezetésének idején komoly szakmának számított a citrompofozóé. Ezek a férfiak feleltek az utcák tisztántartásáért, a lócitromok összesepréséért és elszállításáért.  
   Fontos, hogy az ember észrevegye és megragadja azokat a lehetőségeket, amiket az élet elé sodor és én most úgy érzem, hogy eljött az én időm. Citrompofozó akarok lenni. Tudom, hogy a terület a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. alá tartozik, de mégis arra szeretném megkérni, hogy segítsen nekem elnyerni a Dalszínház utca- Paulay Ede utca- Hajós utca háromszög takarításának lehetőségét.
   Szakmai stábommal napok óta dolgozunk, ha megengedi, ismertetném terveinket. Mindenekelőtt az utcai egységről, a citrompofozóról, és felszereléséről: én, megmondom őszintén, a rizsszalmából készült istállóseprűt alkalmatlannak tartom. Még akkor is, ha csavarbetétes. A vesszőseprűre esküszöm, kiváltképp, ha bambusz, nem pedig akácnyelű.  
Nagyobb áruházakban kapható trágyalapát, amihez gereblye is jár.  Ennek segítségével nem kell hajolgatni, mivel a nyelük hosszú és erős. Összecsukható, tartós pvc anyagból készült, mindössze 3, 4 kg- os talicska a citromok elszállítására. Ez az alapfelszerelés egy citrompofozó esetében 10- 12 ezer forintból megoldható és évente jó esetben csupán kétszer kell kicserélni.  
   Ezek volnának tehát a legfontosabbak, de mi nem akarunk itt megállni. 2011- et írunk, Főpolgármester Úr!  Többet akarunk nyújtani egyszerű citrompofozásnál, a lovak kiszolgálását is vállalnánk. Ehhez azonban istállót is kellene létesítenünk. Helyszíni szemlénk alkalmával megállapítottuk, hogy erre a feladatra a legalkalmasabb terep a kihasználatlanul álló Balettintézet, jelenleg állványokkal körbevett árkádjai alatti terület lenne.
   Egy istállóépület tervezésénél feltétlenül gondolni kell arra is, hogy hogyan és hova tesszük a trágyadombot, illetve, hogyan távolítjuk majd el a trágyát. A szigorú szabályozás nem vonatkozik ugyan a lótrágyára, de hát itt mégis csak a belvárosról beszélünk. Odáig rendben van, hogy a trágyát egy betonfelületre halmozzuk, a trágyalevet pedig leengedjük a csatornába. Helyszíni szemlénk során a színházépület előtt két csatornanyílást találtunk, az egyiket közvetlenül a főbejárat előtt, a másikat pedig az utca túloldalán. Amennyiben a színházvezetés beleegyezne, úgy a trágyalevet itt folyatnánk le a csatornába. Ha ez nem történik meg, a trágya legyeket és más rovarokat vonz magához és bűzlik is. Paraziták, baktériumok jelennek meg, amik veszélyeztetik a színházlátogatók egészségét, arról már nem is beszélve, hogy a nem megfelelően takarított felület csúszós és balesetveszélyes is.
   A trágyadombnak lehetőleg szélvédett, árnyas helyen kell állnia, ezért választottuk a Balettintézet árkádjait. Az elszállított lótrágyát a kiskertészek és virágtermesztők nagyra értékelik, édesanyám boldog lenne, ha a trágya hozzá kerülhetne, kérem ezt a kérésemet kezelje bizalmasan és megkülönböztetett figyelemmel.
   Az istállóban a lovak kiszolgálásához az alábbi kellékek szükségesek. Műanyag tajtéklehúzó, sörényfésű, patakaparó, lóvakaró, kefe, almozóvilla. Összecsukható trágyazsák, hűtőzselé, patakrém, patazsír, pataolaj, sampon, sörénygumi, bőrolaj, bőrzsír, nyeregszappan. Szénarács, szénaháló, sótartó, etetővödör, nyalósó, takarmány, lótakaró, gumival bevont kikötőlánc, pálcatartó, latyakcipő, lótáp, fertőtlenítő spray.

Ezek a kellékek a lehető legmagasabb színvonalú lótartás körülményeit tennék lehetővé, és havi 6- 7 millió forintból könnyedén megvalósíthatóak.

Bízom abban, hogy céljaim elnyerik tetszését.

Tisztelettel:

Gerlóczy Márton, Budapest