Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netAngyalföldi jenkik

2012-02-03 14:14:37

Van több olyan sport is, mely nálunk, európaiaknál - még közelebbről a magyaroknál - nem túl népszerű. Az amerikai foci, a lacrosse vagy éppen a baseball inkább a tengerentúlon rajonganak. És - meglehet - Angyalföldön.

Az egyik legnépszerűbb tengerentúli sport az amerikai foci, amely a rögbiből alakult ki. ("Ameriakaiul" szimplán footballnak mondják, míg a labdarúgás a soccer.) Ennek egyik változata az arena football, amely úgy viszonyul az amerikai focihoz, mint a futsal (teremfoci) a labdarúgáshoz: ugyanaz a játék, csak teremben (arénában) játsszák, nagyobb irammal és több ponttal. Észak- Amerikában számon tartják még a kanadai futballt is, amely szorosan kapcsolódik az amerikai focihoz, de pár fontos pontban eltér attól.
A tojáslabdán kívül az ütőhöz vonzódnak leginkább a tengerentúlon, olyannyira, hogy a baseballt az Egyesült Államokban egyenesen nemzeti sportnak kiáltották ki. Az első vonal meccseinek látogatottsága nagyobb, mint az összes másik sportágé együttesen. Az első feljegyzett baseballmeccset 1846-ban játszották.
Nálunk talán a legkevésbé ismert (de Amerikában természetesen nagy népszerűségnek örvendő) sport a lacrosse. Ez a játék meglehetősen durva, sok testi érintkezéssel jár. A játékosok egy háló végű bottal játszanak, ezt hívják crosse-nak, és arra használják, hogy ezzel vigyék a labdát, illetve gólba dobják. A lacrosse-nak két formája van, a szabadtéri (outdoor) lacrosse és az aréna (indoor) lacrosse. A szabadtéri lacrosse-t földön, füvön vagy műfüvön játsszák, az indoor lacrosse-t általában a jégkorong-csarnokokban, műanyagon. A Cherokee indiánok ezt a sportot da-nah-wah'uwsdi-nak, azaz a háború kistestvérének hívták, mert úgy tartották, hogy kiváló katonai edzésnek számít.
Nyilván ezt az indián böcsességet követi az angyalföldi fiatalok egy része is, máskülönben nem érné meg, hogy egy ház aljában amerikai sportrajongók boltját nyissanak...

Bialkó László Gergő, Angyalföld