Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netÉtlap

2011-08-05 19:39:06

Kedves Vendégek! Most, hogy rügyeznek a fák és nyílnak az étlapok, az emlékek is a szokottabbnál erősebben törnek reám. Szerencsésnek mondhatom magam. Előző életeimben is sok tavaszt megéltem s ezeken a kalandos és csodás utakon a szerelem mindvégig velem tartott. Még ha nem is volt minden fenékig tejfel.

Lazacos ravioli citrusos mártásban

Emlékszem, Samo salarként csodálattal néztem, ahogy nőstényeink farkukkal fészket ástak, s mi türelmetlenül vártuk, hogy megtermékenyíthessük a fészekbe rakott ikrákat. Feledhetetlen élmény volt a sugarasúszójú halak osztályához tartozni. Az ívás gyakorta több helyen zajló folyamata két hétig is eltarthatott. Nőstényeink 10 000-40 000 golyó formájú, narancsszínű, körülbelül 5-7 milliméter átmérőjű ikrát raktak. A kikeléshez 70-160 nap kellett, hogy elteljen. Ezalatt én GYED- en voltam, mert kedvesem teljesen belerokkant a szülés utáni depresszióba és elhagyott. Nem hibáztattam érte. Vigyáztam a kicsikre, akik a kavicsfészek elhagyása után rovarlárvákkal, férgekkel és más, vízben élő gerinctelenekkel táplálkoztak. Amikor elérték a körülbelül 10 centimétert, változtattak életmódjukon. Nincs szülő, aki ne tudná, hogy milyen nehéz a pubertás kor. Nincs mit tenni, el kell viselni. Nagyobb halakra vadásztak; testüknek mintázata is megváltozott. 1-5 évig maradtak az édesvízben, utána a tengerbe vonultak, de nem felejtették el apjukat. Egyikük, Norbika gyönyörű képeslapot küldött, amelyben beszámolt arról, hogy a tenger felé vezető útján színe ezüstössé vált. Nagyon büszke voltam rá.

Konfitált kacsacomb mézes zöldlencsével

Nem tagadom, mind közül ez volt a legnehezebb élet. Házikacsa! Már kimondani is szörnyű. A récefélék családjába tartozó baromfi voltam, a tőkés réce háziasított változata. Egy senki. Egy gácsér. A csajom költési ideje átlagosan 28 nap volt. Erikának hívták és az udvaron ismertem meg. Hol máshol? Az udvar unalmas volt, egyhangú és büdös, de bírtuk. Bírtuk a mostoha viszonyokat, mert azt tanították nekünk, hogy igénytelen, ellenálló fajta vagyunk. Erikával érdekházasságot kötöttünk. Egyikünk se mondta ki, de nem szerettük egymást. Fostunk mindenre. Fostunk az egészre. Aránylag kistestű voltam, 2,5-3,2 kg, Erika 2,3–3 kg. Húsunk rendkívül jó minőségű volt.

Rozmaringos báránygerinc zöldséges búzarizottóval

Ezután egy nyájban kötöttem ki és behoztam minden lemaradást. Én voltam a kos a nyájban. Dőltek a csajok. Egy meghalt, kettő kóma. 20-40 percenként körbejártam az anyákat és állandó ellenőrzés alatt tartottam azok ivari állapotát. Az ivarzó állatokat kifejezetten a feromon útján ismertem fel. A szag alapján még egy vak kos is kitűnően tájékozódik, de én nagyon is jól láttam. Hagytam kezdeményezni őket. Ezek, amellett, hogy kerestek, viselkedésükkel aktívan stimuláltak is. Lökdösték a fejemet, illetőleg a faromat. Be voltam indulva, de még visszafogtam magam. A fedezésre váró ivarzó juhoknak sajátos a magatartása, amint melléd állva fejüket a vállad fölé nyújtva álldogálnak. Aztán nekik mentem. Egy kis genitális kontrollal indítottam. Aztán toppantottam az első lábammal, meglökdöstem kicsit a spiné válltájékát vagy a véknyát. Üvöltöttem is hozzá, amitől teljesen bepörögtek; vizelési állásba helyezkedtek és általában vizeltek is. Megszagoltam a vizeletsugarat, rendszerint meg is kóstoltam kicsit, aztán az erős szagingerre felhúzott felső ajakkal csinált fintorral reagáltam. Rendszerint kétszer ugrottam az anyára. Általában a második felugráskor következett be a párzás és bemagzás.

Gyöngytyúk supréme feta sajtos rizsropogóssal, ratatouille szósszal

Fentről lehet igazán nagyot zuhanni. Amekkora kos voltam, biztosra vettem, hogy az élet nem lesz még egyszer ilyen kegyes hozzám és újra valami koszos udvarban találom magam egy rakás degenerált kétlábúval. Naposcsibe koromban kezdtem megérteni, hogy gyöngytyúk vagyok. Nőstény. Tojó. A petevezetőmnek hat szakasza volt: a tölcsér alakú infundibulum, a fehérjetermelő magnum, a szűkebb isthmus, a tág, zsákalakú tojástartó az uterus, a záróizmot tartalmazó nyak, a cervix, és a rövid és tágulékony hüvely, a vagina. Tudta ezt a Karcsi is, az a tagbaszakadt barom kakas, aki engem nézett ki magának. És nem volt mit tenni. Undorodtam a kiforduló kloákájától a párzási időszakban. Pszichológushoz jártam és többször követtem el öngyilkossági kísérletet. Nem tudtam mitévő legyek, míg végül egy csoportos pároztatást követő estén nem láttam mást kiutat és leszúrtam a Karcsit. Ott rohadjon meg ahol van!

Bundázott fogas filé majonézes burgonyasalátával

Visszatérés a vízbe. Jó volt újra úszni, ráadásul ezúttal magyar vizeken. Mert végeredményben magyar vagyok, annak tartom magam. Magyar voltam kosként, gyöngytyúkként és kacsaként is. 4 éves korban értem el az ivarérettséget. Március-áprilisban szaporodtunk. Gyönyörű hetek voltak ezek. A haverokkal felkerestük a fél méternél mélyebb, kemény aljzatú vizeket, ahol a fészeknek alkalmas növényzetet - folyóknál az elöntött hullámtéri vegetációt, vagy a parti fűzfák kimosott gyökérzetét - letisztogattuk. A csajok erre rakták az ikrájukat, amelyet a megtermékenyülés után a kikelésig őriztek. Mert a magyar anyáknak otthon a helyük. Mi meg mehettünk a kocsmába. Tavasz volt.

Jó étvágyat!

Gerlóczy Márton

(Az írás a Gerlóczy Kávéház számára készült 2011 tavaszán. www.gerloczy.hu)