Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netMit köszönhet a magyar irodalom az újlipóti asszonyoknak?

2011-07-18 11:19:37

Karinthy Frigyes – ahogy önmagát nevezte: az első magyar tumorista – életét. Amikor nyilvánvaló lett, hogy az utóbb az Utazás a koponyám körül című regényben megörökített operációt nem lehet elkerülni, és annak elvégzésére Her­bert Oli­vec­rona stocholmi pro­fesszor – ahogy Karinthy nevezte: a Viking –, kora egyik leg­hí­re­sebb ideg­se­bé­sze vállalkozna is, az író sajnos nem rendelkezett a hosszabb külföldi tartózkodáshoz és a műtéthez szükséges anyagiakkal. Az életét egy titkos összeesküvés és az újlipótvárosi asszonyok adakozókedve mentette meg.

Így emlékszik Karinthy Frigyes

„Ötödnap nagy örömömre (bár sejtelmem sincs, minek köszönhetem) megjelenik betegszobámban ... grófnő, a legrégibb, legmagasabb polcokon szereplő magyar arisztokrata család tagja. Nem ennek örülök, hanem mert igazán kedves, okos, melegszívű asszony, régi ismerősöm. Kettesben teázunk, közvetlenül és minden betegnek járó ceremónia nélkül csevegünk. Egyszerre csak kiderül, hogy egész jól tudja, mi bajom, hát hogyne, háziorvosuk, a jeles sebésztanár, pontosan megmagyarázta neki. Hát mit szól hozzá, próbálok gáláns, hányaveti fölénnyel napirendre térni. De ő csodálkozik ezen. Kérem, ez nem tréfa. Maga nem gyerek és tudtommal nem is gyáva. Természetesen azért vagyok itt, hogy erről beszéljünk. Igenis, nagyon komoly a helyzet. El kell készülnie rá, hogy meg fogják operálni. Ezt is tudja? Beszéltem az orvossal, tudom, hogy esetleg Stockholmba fog utazni. Igen, de... Kérem, ez rendben van, ezt már elintéztem. És a legelőkelőbb írót említi, aki felhívta a napokban ebben az ügyben. Beszéltem a miniszterrel és még másokkal... (Kiderül, anélkül hogy akarná, napok óta csak ezzel foglalkozott.) Természetesen minden rendben van, annyi pénz lesz, amennyi kell. Érdekes, mindenki egyetért, az egész mozgalmat egy olyan úr kezdte, aki halálos haragban van azzal, aki aztán folytatta... Ezen a ponton megszűnt az ellenségeskedés.
Nem tudok felelni. Készenlétben tartott tréfás megjegyzéseim eláztak. Szótlanul szorítunk kezet.”

Ki kicsoda?

A grófnő Bethlen Margit, Bethlen István miniszter felesége, maga is író, újságíró, szerkesztő. A legelőkelőbb író Herczeg Ferenc. Ő indította el a közadakozást azzal, hogy felkereste Bethlen Margitot és – Karinthy Márton szavait idézve – a következőket mondta neki: „Margit! Most menj el a gazdag zsidó nőkhöz, és tegezd le őket. Mert a Fricinek pénz kell az operációhoz!” A grófnő tudta, hogy a férfiak pénztárcája valóban könnyebben nyílik az asszonyi szóra, ezért felkereste a vagyonosabb újlipótvárosi asszonyokat, akik napokon belül összegyűjtötték az utazáshoz szükséges sok ezer pengőt. Karinthy felesége, Böhm Aranka azzal viszonozta nemes gesztusukat, hogy Stockholmból naponta tartotta velük a kapcsolatot telefonon, és szinte percre pontosan beszámolt a fejleményekről.

-gtg-