Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netMi legyen a gyerekből, ha felnő?

2013-02-07 20:13:08

A kispapa jól tudja, rendes szülőként nem azzal kellene foglalkoznia, mi lesz majd a gyerekből, ha felnő, hanem azzal, mi teszi boldoggá. Erről azonban sajnálatos módon jelen pillanatban is csak halvány sejtése van, mert gyermeke a legkülönbözőbb dolgokon képes légszomjjal fenyegető kacagógörcsöt kapni – olyan dolgokon, melyek alig huszonnégy órával később már veszett sirályok víjjogását idéző hajtépős hisztire vagy krokodilkönnyekre késztetik. 

Ha mégis tippelnie kell, a kispapa valószínűsíthető örömforrásként talán a galambkergetést, tíz-tizenöt púpozott evőkanál kakaópor elfogyasztását, Pingut, esetleg a Kisvakondot nevezné meg. De minden gyermek két lábon tipegő bizonytalansági állandó: tegnap este például a lakásban fellelhető összes folyékony anyag akkurátus szétlocsolása jelentette a (szó szerinti) flow élményt – folyékony anyagon értve valamennyi flakon és tubus tartalmát, mindent, ami iható, amivel ruhát lehet öblíteni, amivel hajat lehet mosni, amivel rendeltetésszerű használat esetén egyébként padlót, csempét, bútort, koszos edényt, vécét vagy fogsort súrolnánk, és igen, mindent, ami a csapokból kifolyik...

Az útravaló

Míg gyermeke leendő boldogságát a kispapa csak remélheti, leendő hivatásáról még halvány sejtése sem lehet. A feladat rá vár, neki és a kismamának kellene az utat mutatnia. De a kispapa maga sosem akart tűzoltó lenni vagy katona, sem vadakat terelő juhász, sem génsebész, sem weblapszerkesztő, sem kisvállalkozó, sem számlagyáros, sem adóellenőr. Egy dologra vágyott mindig is: a távolságot – mint üveggolyót – megkapni bárkitől. Szíve szerint  gyermekét is ezzel az egyetlen tanáccsal indítaná a nagybetűs életbe: „Fogd a macid, sose nézz hátra, és menj mindenkitől jó messzire!”

De a kispapának nincsenek illúziói, tisztában van vele, hogy mások úgyis telebeszélik majd szegény lánya fejét. Az ember társas lény, mondják majd neki, aki egyedül van, nem is él, suttogják mérgezett nyelvvel a fülébe, annyi mesés dolog van az életben, amit közösen, együtt csinálni jaj de jó. Mit hozhatna fel ellenérvként, ha egyszer a gyerek rákérdez? Hogy valószínűleg a lemmingek is ugyanígy gondolják, láttuk, ugye, a Spektrumon?

A felelős döntés

Az óra ketyeg, a kispapa tanácstalan, a gyerek pedig máris kétéves. Nyilvánvalóan mire iskolába megy, folyékonyan beszéli majd az angolt, németet, spanyolt és kantoni kínait, kotta nélkül játszik Chopin-noktürnöket és minimum két sportágban megnyerte az Óvodás Olimpiát. De hogyan tovább? Milyen hivatás, milyen életpálya lenne a legjobb neki?

Mert a világ, ami készül, amiben lányának boldog felnőttnek kellene lennie, semmi jót nem ígér. Mire felcseperedik, lesz itt minden: globális felmelegedés nyaranta, kisjégkorszak telente, állandósult gazdasági világválság, energiahordozó- és nyersanyagválság, környezetszennyezési válság, túlnépesedési válság, multikulturális válság, hitéleti válság, túltermelési válság, a megtermelt javak erkölcstelen elosztásából adódó válság, terrorizmus-válság, Alzheimer-válság, koleszterinválság, H1Nsok-válság, legyőzhetetlen szuperbaktérium-válság, élelmiszerhiány, vízhiány, észhiány. És akkor a piros entergombra rátenyerelő észak-koreai, pakisztáni vagy iráni tábornokot még nem is képzeltük magunk elé. Pedig az ujjai most is ott dobolnak pár centire a billentyűzettől az asztalon.

Aztán a kispapa egy szép napon a következő sorokat olvasgatja: „Mert mi teremtünk szép, okos lányt / és bátor, értelmes fiút, / ki őriz belőlünk egy foszlányt, / mint nap fényéből a Tejút, / és ha csak pislog már a Nap, / sarjaink bízóan csacsogva / jó gépen tovább szállanak / a művelhető csillagokba.” És akkor megvilágosodik. Rájön, mi lesz a lányából, ha nagy lesz. Megérti, mit kell nevelnie belőle. Űrhajóst.

Igen, a lánya lesz az első intergalaktikus telepeseket szállító űrhajó kapitánya, aki meghódítja majd a kék eget, akinek sikerül az utolsó pillanatban lelépni innen, aki nekivág az ismeretlennek, mert mindenhol máshol csak boldogabb élet várja. Ő lesz, aki dacol majd a marslakókkal, alienekkel, klingonokkal és a galaxis söpredékével. Ő lesz, aki jó gépén szállítja tovább a túlélők maroknyi csapatát a művelhető csillagokba.

Neki kell lennie. És akkor apját, a kispapát is elviheti jó messzire.