Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netMiben hasonlít a mi Lipótunk Schmitt Pálra?

2011-07-11 17:11:58

Újlipótvárosnak semmi köze a Lipótmezőhöz, még ha olykor felettébb hasonlít is hozzá. A mi Lipótunk nem az a Lipót. Az ő Lipótjuk Göbl Lipót budai molnár, aki az 1820-as években vásárolta meg a mai Hárs-hegy és Kecske-hegy környékét Buda városától.

A mi Lipótunk sokkal lipótabb Lipót, maga Peter Leopold Joseph Anton Joachim Pius Gotthard a Habsburg-Lotaringiai házból, Leopold II. néven német-római császár és cseh király, Pietro Leopoldo I. néven Toszkána nagyhercege, II. Lipót néven pedig magyar király. Az ő koronázásának alkalmából lett unyanis a régi Lipótváros Lipótváros.

Hogyan szólították ük-ük-ükapáink a mi Lipótunkat?

A fenti felsorolás azonban korántsem teljes. Kikiáltónak kellett  lennie a torkán, aki a koronázáson a mi álláshalmozó névadónk valamennyi címét egy szuszra végig tudta mondani. Képzeljük csak el: „Meine Damen und Herren... noch wenigen Sekunden... uuuuuund hier kommt der római felséges császár, Német-, Magyar-, Cseh-, Dalmát- Horvát-, Szlavonországok, Galiczia, Lodoméria, Ráma, Szerb-, Kun- és Bolgárország apostoli királya, Ausztria főherczege; Burgundia, Lotharingia, Styria, Karinthia és Karniolia herczege; Etruria nagyherczege; Erdély nagyfejedelme; Morvaoszág őrgrófja, Brabánt, Limburg, Luxemburg, és Geldern, Würtemberg, Felső- és Alsó-Szilézia, Majland, Mantua, Parma, Piazenca, Guastalla, Auschwitz és Zatoria, Calabria, Bar, Ferrete és Teschen herczege; Svévia és Charleville fejedelme; Habsburg, Flandria, Tyrol, Hannonia, Kyburg, Görcz, Gradiska grófja; a római szent birodalom, Burgau, Felső-és Alsó-Luzica, Pont-a-Mousson és Nomenum őrgrófja, Namur, Valdemons és Albimons tartomány, Zütphen, Sarverda, Salma és Falkenstein grófja, a vend őrgrófság és Mecheln ura!” És a hintó nagyjából már Limburgnál három sarokkal arrébb járt...

Kinek a kije volt a mi Lipótunk?

Mária Terézia fia, II. József öccse, a Bourbon-házból való Mária Ludovika spanyol királylány férje, tizenhat gyermek büszke édesapja – közülük többen szintén igen sokra vitték: Ferenc József Károly magyar király, József Antal János pedig Magyarország nádora, az a bizonyos József nádor személyesen, akinek mind emberileg, mind magyar nemzetileg oly sokat köszönhetünk.

Mit tett miértünk a mi Lipótunk?

Nyilván sokkal többet tett volna, ha kétéves uralkodás után nem kap végzetes hasnyálmirigy-gyulladást. Rövidre szabott magyar királyi pályafutása alatt közel ötven törvényt alkotott. Betiltotta a hazárdjátékokat (különös tekintettel a fáraózásra és a kockázásra), a kínvallatást és az erdők indokolatlan irtását. A magyar királyi koronát Pozsonyból Budáról hozatta, a magyar nyelv ügyében pedig a következő rendeletet hozta: „… hogy pedig a magyar hazai nyelv jobban terjedjen és csinosodjék, a gymnásiumokon, akadémiákon, a magyar egyetemen a magyar nyelv- és írástan számára külön tanár fog beállíttatni, hogy azok, akik e nyelvet nem tudják s meg akarják tanulni, vagy akik azt már tudják, magukat tökéletesíteni kivánják benne, alkalmat nyerjenek bármelyik irányban kívánságuk teljesedésére.

-gtg-