Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netÚjlipótváros fenyvesei

2011-06-02 16:59:39

Zöldellenek Úlipótváros fenyvesei. Lent a végen, a Hollán Ernő utcán túl, a Victor Hugo és a Pannónia sarkán a szürke luc egy kisebb csoportja talált élőhelyre. Ez a fenyőfa szinte minden esetben teljesen szabályos kúp alakú formát növeszt, továbbá kecses, karcsú növekedése miatt nagyon kis ültetési helyigénnyel rendelkezik.

Többnyire észak-északkeleti irányba növekszik.
   Nem messze az áradó Dunától, a Radnóti Miklós utcai iskola sarkán ezüstfenyők és Kék Douglas-ek illatoznak. Míg az ezüstfenyő koronája közel szabályos kúp alakú és ágai is szabályos örvökben állnak, addig a Douglas testes, széles, és mindezek miatt nagy helyet igényel. De nem csupán ebben különböznek. Az ezüstfenyő tűlevelei rendkívül szúrósak, míg a Kék Douglas lágy, hajlékony, almás-narancsos illatú és kékesszürke színű levelekkel ellensúlyozza a januári fagy szürke, zord hangulatát.
   És hopp, kik vannak még itt, a Palatinus házak megett; szerb luc és Concolor. A szerb luc keskeny, kúp alakú. Ívesen felfelé hajló rövid oldalágakat növeszt, koronája karcsú, ezért helyigénye viszonylag csekély. Szárazságtűrő, de nem fagyérzékeny. S a Concolor, ó, a levizelt, leszart, csupasz, s sörös dobozokkal díszített Concolor! Mily nagyon szárazságtűrő! Mily igénytelen a talajra, a kora tavaszi fagyokra. Már nem maradt sok időnk, hogy gyönyörködhessünk bennük. Már csak egy-két hónap és elviszik őket és a táj újra kihalt és szürke és bús marad.

Gerlóczy Márton