Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netMelyik városrész Bécs Újlipótvárosa?

2020-12-25 07:05:51

Jancsinak van Juliskája, Józsefnek ott volt Rúben, Lévi, Simeon és a többiek, még a kis Teddynek is jutott néhány nevelő célzatú gyomros John Fitzgeraldtól és Bobbytól a massachusetts-i családi birtokon. Nyilvánvaló, hogy Újlipótváros sem egyke, még ha testvérei szét is szóródtak a világ (na jó, Közép-Európa) legkülönbözőbb tájékai felé. Legidősebb bátyja történetesen szintén a Duna partján, csak épp Bécsben él.

Ki ő?

Bécsnek szintúgy 23 kerülete van, mint Budapestnek, van saját Józsefvárosa, Országútja, és persze Leopoldstadtja is. Újlipótváros testvérvárosa (partnerstadtja) mégsem ezek közül kerül ki. Még csak nem is a magyar szívnek oly kedves Mariahilf vagy a magyar szívnek oly fájdalmas Döbling a vér a vérünkből, hanem Bécs sorszám szerinti Csepele, a XXI. kerület, Floridsdorf. A két városrész le sem tagadhatná a testvér(város)i köteléket: mindkettő Európa kék szalagja mentén fekszik, hajdan ipari városrész volt, ami pedig a legkísértetiesebb egybeesés: a floridsdorf.net is kék színnel jelöli a menüpontokat.

Mit illik tudnunk róla?

Az 1700-as évek közepén alapították a klosterneuburgi apátság határozatának jóvoltából, nevét Floridus prépostról kapta, aki a mai Schloßhaferstraße mentén jelölt ki némi területet az új egyházközség számára. Száz évvel később már vígan pöfékelt keresztül rajta az északi és az északnyugati vasút, ennek köszönhetően látványos fejlődésnek indult, a gyárak betelepülésének folyományaképp pedig a XIX-XX. század fordulójára munkástömegek otthona lett. Előbb 1894-ben bekebelezte Jedlesse-t, Neu-Jedlersdorfot és Donaufeldet, majd 1904-ben rátette a mancsát Aspern, Hirschstetter, Kagran és Stadlau községekre, és azzal a lendülettel hivatalosan Bécs újdonsült városrészének is kineveztetett. Az elmúlt évszázadban falvak jöttek-mentek, csatolódtak és leváltak, de Floridsdorf él és virul, épül és szépül, a lakosság lélekszáma mára elérte a 130000-et, ezzel immár az osztrák főváros második legnépesebb kerülete.

És a többiek?

Újlipótváros természetesen örömmel öleli keblére további testvérvárosait is. Róluk – azaz Varsó Ochota kerületéről, az erdélyi Szovátáról, a 800 éves horvát aggastyán Eszékről és legifjabb öcsénkről, Kassa-Délvárosról – sem feledkezünk meg. Időről időre beszámolunk majd, milyen replique montre france fergeteges bulik zajlanak a Stanisław Staszic Líceum aulájában, milyen színű viharjelzés van érvényben a Medve-tavon, találkozhatnak-e hajóvonták a Dráva-híd tövében, és persze megfelelőek-e a légköri viszonyok a Košice International Airport térségében, vagy a Vasmű megint fekete füsttel borította el a nyáresti égboltot a lakótelepek felett.

-gtg-