Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netA tudományos megközelítés buktatói

2011-07-07 09:10:16

Szarban a haza - Tényfeltáró blog kispapáknak

Az olvasás is csak a hiúság egyik formája, minden hiábavaló. Egész pontosan ezt gondolta a kispapa a hármasban töltött második éjszakán, éjfél magasságában. A hasfájós új lakótárs akkortájt már öt órája üvöltött, a kismamára hullámokban tört rá a sírógörcs, a kispapa pedig (miközben látszólag egykedvűen ütögette a fejét a falba) azt vizionálta, a gyámhatóság képviseletében maga Terry Black töri rájuk az ajtót, hogy tökéletes szülői alkalmatlanságra hivatkozva máris elkobozza tőlük a gyereket.

Pedig az első éjszaka otthon meseszerű volt, a lány aludt, mint akit pálinkás kenyérrel etettek – igaz, a kispapa már akkor sem hunyta le a szemét egy percre sem, mert pislogás nélkül, rettegve leste a bölcsőben szuszogót. Hiszen honnan is tudhatná az ember a szülők Mátrixában, hogy aki szuszog, az valóban szuszog-e? És mi van, ha nem ébred fel a légzésfigyelőre, ha a Mannában megint lemerült elemet sóztak rá, vagy ha egyszerűen csak nem riaszt a rohadék?

Biztató előzmények

A kispapával ugyanaz történt, mint a mindenkori magyar labdarúgó-válogatottal. A felkészülés remekül sikerült, soha nem volt még ennyire együtt a csapat, mindenki bizakodva várta a kezdő sípszót. A várandósság hónapjai merő hagymázban teltek, a kis izé odabent néhány hét alatt lezavarta a komplett evolúciós folyamatot, határozottan babaformát öltött, úgy tűnt, a kispapa azon vágya is maradéktalanul teljesül, hogy okoskodó stréber legyen belőle, mert mindent tankönyvszerűen csinált: akkor mozdult meg először, amikorra mondták; akkor mutatta meg elsődleges nemi jellegét először, amikorra mondták; akkor vette fel a rajtpozíciót szülés előtt, amikorra mondták. A kispapa nagyon meg volt elégedve vele és önmagával.

A kispapa ugyanis kilenc hónapig nem tett mást, csak a szakirodalmat bújta. A sok mihaszna locsi-fecsi szépíró lekerült a polcról, a helyükön Spock doktor, Ranschburg tanár úr, Desmond Morris, Tracey Hogg és még kismillió más megbízhatónak látszó szerző rongyosra olvasott munkássága sorakozott. Az Alexandra online Top 100 gyereknevelés listájáról minden (na jó, mínusz a kisfiús könyvek), nem vicc, tényleg. Kikapcsolódásként, hétvégi könnyű olvasmányként pedig csakis a Baba Magazin, a Kismama Magazin, a Baba Patika jött szóba, az elmúlt öt év valamennyi példánya, visszamenőleg – sőt olykor-olykor még az Anyák Lapja és a Fitt Mama különösen informatívnak tűnő egy-egy példánya is. Még az első sem született meg, de a kispapa már álmából felriasztva sorolta, mi a tíz legfontosabb érv a harmadik gyerek mellett.

Vezeklés

A túlzott magabiztosságért fizetni kell. A kispapa ma is szóról szóra emlékszik, mit ír a Johnson’s Gyengéd érintés című kiadványa az indiai és a svéd fejésről, mit válaszol a Pampers A kis felfedező című füzete a saját maga által feltett „Minek ez a sok hűhó a popsim körül?” kérdésre, és hogy vén fejjel a Milupa Már szinte kisember, de nem kis felnőtt! című brosúrájából kellett megtudnia: saját középkorú bélfalának felülete kb. egy teniszpálya méretével azonos. Kisujjában van a trimeszterek javasolt étrendje, a magyarországi babaáruházakban és az e-bayen fellelhető összes párásító műszaki leírása, a pumára fektetés helyes technikája, a La Leche Liga és néhány gyermekpszichológus közti ádáz szócsata valamennyi érve és ellenérve a kétéves kor feletti szoptatás áldásos hatásairól/a sokáig elhúzódó szopimánia káros következményeiről. Ha fegyvert tartanának a fejéhez, talán még egy-két babaruha-szabásmintát is képes lenne lerajzolni emlékezetből.

De hiába mindez a talmi tudás. Tudhatta volna előre, látnia kellett volna, gyanakodnia, hogy nem véletlenül írják le mindenhol mintegy mellékesen, épp csak odapöttyintve, apró betűvel: egyébként, kedves anyuka és apuka, ne vegyen semmit készpénznek, mert ahány gyerek, annyiféle. Minden baba-mama könyv, folyóirat és reklámanyag kiadóját kötelezni kellene, hogy 18-as betűnagysággal, bolddal kiemelve kürtölje szét ezt a sort, mint az egyetlen igaz mondatot, melyet valaha leközölt.

Sokkal őszintébb, gerincesebb, szebb hely lenne úgy a világ. Persze a kispapák sorsa akkor sem lenne könnyebb. Nincs mit tenni, ha a gyerek egyszerűen nem szakirodalom-kompatibilis.