Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netTarthatunk-e rozmárt újlipótvárosi lakásunk jacuzzijában?

2011-06-18 17:56:36

Nyilvánvalóan nem, vágnánk rá meggondolatlanul, és nem csak rozmárbaráti szeretetből: jegesmedvét sem ildomos frizsiderben nevelgetni, kígyót-békát sem szemüvegtokban, elefántot sem porcelánboltban. Ökotudatos és faunafil állampolgárként jól tudjuk, hogy a 41/2010. (II. 26.) kormányrendelet részletesen szabályozza a kedvtelésből tartott állatok gondozásának és forgalmazásának mikéntjeit, hogyanjait, lehetjeit és nem lehetjeit. De tudjuk-e, mik az állattartás speciális, XIII. kerületi szabályai?

18/2011. (IV. 22.)

Ez a május 15-e óta hatályos önkormányzati rendelet határoz az állattartás kerületi rendjéről. Rozmár, jegesmedve, elefánt nem említődik benne név szerint, de megtudjuk például, hogy ha bivalyt, struccot vagy csincsillát szeretnénk hizlalni gazdasági haszonállati minőségükben, ahhoz a Népszigeten kellene összebútoroznunk velük. Fenti ediktum kimondja azt is, hogy külön engedély nélkül kertes családi házak esetén háztartásonként az ebek korától és fajtájától függetlenül legfeljebb két eb, többlakásos épületben lakásonként egy eb tartható. De nem kell pánikolnunk, ha Floki épp tegnap kölykezett a szőnyegre: az ember legjobb barátjának egyszeri szaporulata három hónapos korig még jogtisztán velünk maradhat. Közterületen viszont a kutyakölyköt is – lett légyen bármennyire cukipofa is –, akárcsak szüléjét, legfeljebb 30 percre hagyhatjuk felügyelet nélkül, pórázon, gondoskodva arról, hogy a közlekedést ne akadályozza, ne tudjon elkóborolni, ne okozzon kárt vagy félelmet. Támadó természetű ebet pedig még pórázon megkötve, szájkosárral ellátva sem szabad felügyelet nélkül hagynunk, mert kutyából pórázon, szájkosárral sem lesz szalonna.

Macskafront

Hivatalos plecsni nélküli cicusok ügyében matematikailag valamivel kedvezőbb a helyzet: kertes családi házban és udvarán háztartásonként – fajtára való tekintet nélkül – két macska, többlakásos épületben lakásonként – még mindig fajtafüggetlenül – szintén egy-egy Lukrécia és Szerénke tartható. A rendelet e téren is leszögezi, hogy az alom 3 hónapos korig a Twist Olivér-i sorba taszíttatástól megkímélhető. Az időn túli illegális macskatartás esetén viszont az elszaporodott cirmosok eltávolításáról az ingatlan tulajdonosa, illetőleg kezelője köteles gondoskodni az állatvédő szervezetek bevonásával. A macska pontos definíciójára a rendeletalkotó egyetlen passzusban sem tér ki, így a négy fal közti ocelot-, puma- és hiúzgondozás lehetőségeivel kapcsolatban nem merünk állást foglalni.

Vissza a rozmárhoz

Mikor tarthatunk mégis rozmárt a jacuzziban? Néhány extrém esetben feltételezhetően igen, hiszen a dekrétum általános rendelkezései határoznak arról is, mikor nem alkalmazható maga a rendelet. Ennek értelmében példának okáért a jacuzzis rozmártartás nem kihágás, ha a rozmár közfeladatokat ellátó biztonsági szolgálat mellett őrző-védő feladatot tölt be, ha laboratóriumi kísérlet alanya, vagy ha állatkiállításon, cirkuszban mutogatjuk – és persze mindemellett maradéktalanul betartjuk a tavalyi állatvédelmi törvény betűjét. A magunk részéről azért azt javasolnánk, konzultáljunk előbb a derék jószággal is.

-gtg-

További részletek az állattartás aktuális szabályairól:
http://www.budapest13.hu/onkormanyzat/rendeletek/20110509/2011-18