Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netMi Újlipótváros címerállata?

2011-06-10 13:28:15

Az alacsonyan szálló agysorvadásos galamb, a bolt előtt gazdira váró harcias zsebkutya, netán a Szent István parkot hordában ellepő muslinca vagy a történelem viharaival és a géllel, babérlevéllel, uborkával egyaránt dacoló örök túlélő, a csótány – tippelhetnénk némi malíciával. Heraldikai szempontból azonban egyik sem komolyan vehető opció, így maradjunk a száraz tényeknél: Újlipótvárosnak nincs címerállata, azon okból kifolyólag, hogy jelenleg önálló címere sincs.

Akkor mije van?

Saját jelképe, melyet az egyszerűség kedvéért nevezzünk címersportkelléknek. A XIII. kerület hivatalos címerén ugyanis Újlipótváros is külön képviselve van, mégpedig a pajzs kitüntető jobb felső mezejében: az az ötszörös ötös, piros-fehér kockás sakktábla, azok vagyunk mi. Vagy ahogy a 46/1995. (X. 27.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelete fogalmaz szó szerint az önkormányzati jelképekről és azok használatáról: ötsoros sakkozás. Miért pont ez? Talán a 30-as években tudatosan kialakított négyzethálós utcarendszer miatt. De ez csak tipp, az ábra ilyen erővel lehetne akár valamely helyi illetőségű híresség, Portisch Lajos vagy Farkasházy Tivadar iránti érzett kollektív megbecsülésünk kifejezésének szimbóluma is.

És a többi izé a kerületi címeren?

Balra fönt, mellettünk a nyolckarú fogaskerék egyszerre utal az ipari múltra és az egykori városrészek (történelmileg 8 volt belőlük) egységére. Alattunk, a pajzs közepén nagy kékségben úszkáló hal, melyet a tapasztalt horgász azonnal vizaként azonosít, de az olykor-olykor a Dráva utca túloldalára merészkedő újlipótvárosi némi agytorna után magától is ugyanerre a következtetésre juthat. Balra lent vörös-ezüstsávos pólya, mely természetesen nem a Broadway Jegyiroda ellen felvonuló rohamturisták baráti látogatásának állít emléket, hanem az Árpád-ház történelmi zászlóját idézi. Mellette kétágú horgony köréje csavarodó kötélvéggel, a 20. századi hajógyártásra és a környék egykori kikötőjére, átkelőhely-jellegére utal – és arra, hogy van-e széles e világban olyan fiatal, aki nem szeretne Újlipótvárosban lehorgonyozni?

És mindezekre lenéz a pajzs tetejéről a szétterjesztett szárnyú Angyalföld.

-gtg-