Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netZ 402

2011-05-12 21:56:25

A teraszon megülni roppant veszélyes, különösen annak, aki igyekszik Budára. Már éppen kelne föl, fizetne, indulna az ember, amikor idetoppan valaki, aki megakasztja, aki miatt ildomos, ajánlatos vagy érdemes maradni egy kicsit még.

Aztán amikor tőle elköszönünk, és indulnánk tovább végre-valahára, akkor befut egy másik hirtelen.
Most is begördül Z. 402 biciklije, tessék.
A Z. 402 Zoli művészneve, hogy miért, azt nem tudom, de őszintén szólva, nem is nagyon érdekel, ha neki ez tetszik, ráhagyom, legyen Z. 402, éntőlem nyugodtan. Tulajdonképpen szép név.
Z. 402 festő, fotográfus, harminc egynehány éves korára tucatnyi kiállítása volt már. Festeni nem tanult, de szokott. Összerakni tudja jól a dolgokat. Összegyűjteni, fölhalmozni, feltornyozni, rendszerezni. A mennyiséggel operál. Sorozatokkal. Ha valamit csinál, akkor ő abból rögtön sokat csinál. És az a sok összeáll eggyé. A mennyiséget ő minőséggé csapja át.
Szabad ember, szabad művész. Nem szorul rá pályázatokra, ösztöndíjakra, segélyre – magamaga tartja fönn magát és művészetét. Ebben van egy kicsi részem nekem is, mi tagadás. Van egy barátnőm, olvasóm, aki gyermekkorában Algériában élt, ezért bukkant rám, aki értekeztem erről a kies országról, szintén családi érintettségből fakadón. A lány utazási irodát nyitott, amely főleg franciákat utaztat itt. Egyszer szüksége támadt hirtelen egy franciául jól beszélő segítőre. Miután nálam is érdeklődött, eszembe jutott, hogy Zoli gyermekkorában Párizsban élt, tökéletesen bírja ezt a szép nyelvet, összeismertettem őket. Egy év alatt Zoli letette a szükséges vizsgákat, és azóta a város egyik legkeresettebb idegenvezetője. Sikerei abból is fakadnak, hogy a nyelvtudáson túl Z-nek vannak további jellegzetes és értékes vonásai is: egyrészt bivalyerős, sosem fárad el, másrészt gyakorlatilag idő-és tárgybéli korlátok nélkül képes bármennyit és bármiről folyékonyan beszélni. Ez néha fárasztó is lehet a hallgató számára, hacsak nem idegen az ember, aki vezetve van.
Z. 402 talán azért is sikeres a mellékfoglalkozása terén, mert nem botrányember, kerüli a konfliktusokat, ha még is belebotlik effélébe, akkor azt szétbeszéli, szétfreccsenti inkább, mintsem élezné. És persze az is jól jön, ha valaki kicsit más, mint a többi és ő eredeti pofa, épp annyira bolond, amennyire az még szórakoztató, nincs miért sajnálni, vidám, egészséges és életkedvelő, ráadásul ötletei is vannak, például a tatabányai pedagóguscsoport tagjaival a Belgiumból való úton hazafelé dolgozatot íratott.
Z. 402 mellékmunkálkodása során remekül szórakozik, megszámlálhatatlan különös emberbe botlik, és különös esetbe bonyolódik, amiket aztán lejegyezhet, megfesthet vagy lefotózhat később, amikor épp nem lesz csoportja.

Bächer Iván