Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netHogyan lett Újlipótváros Angyalföld gyarmata?

2011-06-06 16:48:57

A kérdés természetesen arra vonatkozik, miért és mióta tartozik Újlipótváros a XIII. kerülethez. A provokatív felütést nem forradalmi hevület és szeparatista szándék szülte, egyszerűen csak égető szükségünk van minden kattintásra, mert e sorok írásakor még mindig csak 111 lájkolóval rendelkezünk. Komolyan gondolkodtunk a „Hogyan tette magáévá Angyalföld Újlipótvárost?” címen is, ám maradék jó ízlésünk gyámoltalanul tiltakozott, ráadásul Zalai Annamártonnak, az Újlipótvárosi Médiahatóság vezérigazgatójának keze messzire elér.

Összenő, ami összetartozik

1873. december 6-án a frissen, ropogósan egyesített Pest-Buda-Óbuda illetékesei 10 kerületre osztották az újszülöttet. Ezen döntés értelmében a Váci út és a Duna közti terület az V. kerülethez, Lipótvároshoz került. Ma már kevésbé látszik, de a sorszámozáskor roppant egyszerűen jártak el: a kerületeket a Várnegyedből kiindulva, az óramutató járásával megegyező irányban, belülről kifelé szélesedő körben nevezték el.

Az 1930. évi XVIII. törvény újabb négy kerület létrehozásáról döntött, ekkor jött létre a XIII. kerület – bár megfelelő infrastruktúra hiányában a hivatalos ügyeket 1938 nyaráig még a V. kerületi elöljáróságon kellett intézni, egészen addig, míg át nem adták az új, immár saját közigazgatási központot a nemrég még mocsaras, vadkacsagágogástól hangos Béke téren. Újlipótváros polgárai ugyanakkor bő egy évtizedig továbbra is Lipótba jártak a bürokrácia útvesztőjében bolyongani: a XIII. kerület déli határa címet ez idő tájt ugyanis a Dráva utca viselte, Újlipót tehát egyelőre maradt ott, ahol volt.

Megalázottak és megszomorítottak

De nem sokáig. Az 1949. évi XXVI. törvény (hatályos 1950. január 1-jétől) hét megyei város és tizenhat nagyközség Budapesthez csatolásáról hoz határozatot, így további nyolc kerület jön létre. Ugyanekkor városrészeket is mozgatnak ide-oda: a korábbi IV. kerületet (Belváros) és V. kerületet (Lipótváros) összevonják (így kaphatja meg Újpest a IV-es sorszámot), cserébe Újlipótváros nyolc helyet zuhan a fővárosi ranglistán: szőröstül-bőröstül bekebelezi a kíméletlenül terjeszkedő, irgalmat nem ismerő XIII. kerület. Azóta eszi minden újlipótvárosi a jogfosztottak, kizsákmányoltak és gyarmati sorba kényszerítettek keserű kenyerét.

-gtg-