Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netA nagy találkozás

2020-12-25 07:08:16

Szarban a haza – Tényfeltáró blog kispapáknak

A kispapa mindig is tudta, hogy lányos apuka lesz. Ezennel töredelmesen megvallja, a kisfiúkkal nem tud mit kezdeni, a kisfiúk megrémisztik, a kisfiúkat személyes ellenségeinek tartja. A kisfiúk, amikor játszanak, a felnőtt férfiak társadalmát játsszák: vadak, versengőek és könyörtelenek – vagy áldozatok.

A kispapa kisfiúkorában soha nem szerette a közös játékokat. Azokba mindig valahogyan csak belekeveredett, maga sem értette, mit keres ott, és csak akkor könnyebbült meg, amikor kiderült, ezúttal is csak azért van rá szükség, hogy legyen valaki, akit rögtön a játék elején leszúrnak / lelőnek / nyilvánosan megszégyenítenek. A kispapa ma is akkor boldog, ha egyedül járhatja a prérit. Ha teheti, a felnőtt férfiak játékait messzire elkerüli. Legjobb barátai képzeletbeli indiánok.

A játékba merülő kislányokat másnak látja. Magányosabbnak, de együttműködőbbnek, kevésbé önfeledtnek, de önzetlenebbnek, önfeláldozónak, de örömtelibbnek. A kispapa szerint ha van bármi célja annak, hogy halálos fájdalomban, vérben és mocsokban eme ellenséges világra préselnek minket, azt valahol a kislányok játéka körül kell keresni. A kispapa apostoli hittel hirdeti, hogy a világ lényegesen jobb hely lenne, ha a férfiakat lefokoznák egyszerű végrehajtókká, és mindent kizárólag nők irányítanának  – már ha akadnak még olyan nők, akik nem önmaguk megtalálásával vagy férfias viselkedésminták másolásával vannak elfoglalva, hanem egyszerűen csak játszanak, mint kislánykorukban.

Eyes wild shut

Mivel tudja magáról, hogy születésétől fogva lányos apuka, a kispapa már a fogantatás előtt is sokat töpreng az emelkedett percen, amikor először pillantja majd meg gyermekét. Hollófekete haja lesz, mint a kismamának, fehér bőre és vékony ujjai? Az ő szemébe nézve is egy másik, szebb, csendesebb világba látni? Vagy fáradtság ül a majd a szeme mélyén és indokolatlan önvád, mint a kismama édesanyjának szemében? Vagy az a tűz, amit a kismama nagymamájának szemében látott: megtörhetetlen vagyok és csakis értetek élek?

Netán a gyermek a kispapa édesanyjának szemét örökli, és így – micsoda furcsaság! – fáradtság ül majd a mélyén és indokolatlan önvád? Vagy a kispapa nagymamájának tekintetével néz majd vissza rá, és az lesz belőle tisztán kiolvasható – ki gondolná? –: megtörhetetlen vagyok és csakis értetek élek?

Bármelyik jön is be, a kispapa már előre sajnálja születendő lányát. Biztos, ami biztos leadja a rendelést: ha lehet, inkább winona ryderes vagy audrey tautous szempárt szeretne.

El secreto de sus ojos

Aztán eljön a nap, az óra, a pillanat: 2009. május 15., 22 óra 11 perc, 12 másodperc. A kispapa pedig sokadszor döbben rá, a teremtés humorérzéke mily közel áll a kegyetlenséghez. Eme áhítatos, megszentelt pillanatban még az angyali kórusokat is hallani véli, amint kárörvendőn kántálják: úgy kellett, úgy kellett, káposztába hús kellett. Lánya ugyanis a saját szemével néz vissza rá, orra, füle, szája is kiköpött a kispapáé, még üvöltéséből is azt hallani ki, amivel ő védekezett végső érvként nyavalygásokkal teli kamaszkorában: nem én akartam megszületni.

„A világ ma az ostobáké, az érzéketleneké és a nyüzsgőké. Az élethez és a diadalhoz való jogot manapság csaknem ugyanazokkal az eszközökkel lehet megszerezni, amelyekkel az ember a bolondokházába kerülhet: a gondolkodásra való képtelenséggel, amorális viselkedéssel, kóros élénkséggel.” – úgy tervezte, Pessoának ezekkel a szavaival köszönti majd lányát, de azért kacsint is hozzá, mégse vegye el a kedvét az egésztől rögtön a legelején.

Fenti idézetet a kórházi folyosón,  a gurulós üvegdoboz replique montre france mellett, melybe felháborodottan üvöltő lányát a 9-es Apgar után teszik, már mégsem tartja annyira helyénvalónak. Elmereng, megkockáztasson-e egy rövid eszmefuttatást a Seinről és Daseinről, de hirtelen nem jut eszébe, mit is mondott Heidegger pontosan a hiteles létezésről. Végül dünnyög inkább valami ugyuli-bugyuli-dejóhogyittvagyot, bambul a kocsit eltoló nővérek után, aztán hagyja, hogy elrángassák a jegyzőkönyvet aláírni a köldökzsinórvéresek.