Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netHogyan okozott fennakadást Újlipót a légi közlekedésben?

2011-06-06 16:48:42

Eláruljuk ezt is, de legelőször ünnepeljünk: a Pozsonyi út és az Újpesti rakpart elején álló Palatinus-házak idén ünneplik kerek századik születésnapjukat, Isten éltesse őket még jó sokáig, ezúton biztatnánk minden újlipótvárosi és nem újlipótvárosi polgárt, koccintsanak egyet az egészségükre – és Vidor Emil emlékére, aki pauszpapírra álmodta őket.

De mi volt a helyükön százegynéhány évvel ezelőtt? Magányosan árválkodó vízimalom? Harcsapaprikásáról hetedhét határon túl híres halászcsárda? Netán a Kaiserliche und Königliche Kriegsmarine első székesfővárosi hajógyára? Nos, egyik sem.

A válasz: szabadstrand

A pesti rakpartok elnevezéséről Reitter Ferenc javaslatára 1874-ben döntött a Közművek Tanácsa. A Duna újlipótvárosi partszakasza (vagyis a mai Jászai Mari tértől a Vizafogó útig terjedő szakasz) 1886-ban kapta a Felső rakpart nevet. Az 1900-as évek elejéig ez magába foglalta a mai Pozsonyi utat is: bár a folyamszabályozási munkák már megkezdődtek, a Kiskakukk, a Kispozsonyi és a Pagony helyét a millenniumi ünnepségek idejében még vígan csapkodták a Duna pajkos hullámai, a homokos föveny szinte végig a mai Pozsonyi út vonalában húzódott. A partszakasz csak egy költséges és nehezen kivitelezhető talajrendezési terv megvalósulásának eredményeképpen vált beépíthetővé, melynek keretében feltöltötték a parti területeket és kiépítették a mai rakpartokat. A mai védműrendszert a Margit hídtól egészen a Tutaj utcáig 1903-ra alakították ki, ebben az évben kapta az új közterület is a Pozsonyi út nevet.

Miért éppen Palatinus?

Az elnevezés egyes források szerint onnan származik, hogy a ma már a világörökség részét képező épületek azokon a telkeken állnak, melyeket József főherceg, az ország nádora a Székesfővárosi Közmunkák Tanácsától kapott a köztulajdonba vett Margit-szigetért cserébe (a palatinus szó nádort jelent latinul). Ennél némiképp prózaibb, egyben valószínűsíthetőbb magyarázat szerint a névadó maga az építést kivitelező cég, a Grünwald testvérek (Mór és Vilmos) és Schiffer Miksa tulajdonában levő Palatinus Építő Rt volt.

Annyi bizonyos, hogy a házak felépítése az első időben inkább tűnt kockázatos, semmint gyorsan megtérülő befektetésnek. Hiába a sárga keramitkockás, fákkal szegélyezett korzó, hiába a legelső Palatinus-házban már az átadást követően megnyitott, hatalmas teraszos, divatos francia gasztronómiai különlegességeket kínáló Rudolfpark kávéház, a környék élete korántsem pezsdült fel annyira, mint gondolnánk – persze aki tudja, hogy a Margithídról ekkor még nem vezetett lépcső a rakpartra, és csak nehézkesen, itt-ott építési területeken átvágva lehetett az épületeket megközelíteni, nem lepődik meg annyira.

Airplane

És hogy végül a címben feltett kérdésre is választ adjunk: a 70-es, 80-as években úgy tartotta a szájhagyomány, hogy az egyik Palatinus-ház Dunára néző homlokzatára erősített óriási neonreklám leszerelését egyenesen Ferihegy illetékesei kérelmezték, mivel fénye zavarta a repteret északnyugati irányból megközelítő, leszálláshoz készülődő gépek pilótáit. Ha bármely kedves olvasónk többet tud a dolog valóságtartalmáról, beszámolóját hálásan fogadjuk a szerkesztőségi címeken. Ugyanitt stewardesekről szóló pikáns történeteket is szívesen fogadunk.

-gtg-