Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netÚjlipótváros bélsarai

2011-05-24 09:03:03

2010 tavaszának egy napsütötte délelőttjén egy fiatalember körbejárta Újlipótváros utcáit és bélsarakat fotózott. Ez a fiatalember én voltam. Ezután felkértem a szakma nagyjait, Koltai Zsófia állatorvost és Kozák Csaba művészeti írót, hogy segítsenek nekem közelebb hozni az alkotásokat a közönséghez. A képek alatt először Kozák, utána Koltai kritikáit olvashatják.

 

 

 

 

 

 

 

1.

A kavicsos talajon kirajzolódó brutális alakzat az „art brut” keménységével szólítja meg a nézőt. Az absztraktból az ábrázolóba hajló műben az elementáris erővel felvitt (lerakott) kupac az oldalra fésült hajjal, a szempárral, a füllel és a keskeny állal arcot idéz.

A képen látható relatíve nagy mennyiségű hasmenéses bélsár színe sötét- és világosbarna között változik, nem megfelelően formált, állaga a normálisnál puhább, a faeces a bélsárürítés végére kifejezetten folyóssá vált. Általánosságban elmondható, hogy a minta nagy valószínűséggel kóros, ha állatorvosi ellátásra nem is, de bélflóra-stabilizálásra feltehetően szükség lenne. Ilyen jellegű bélsarat tapasztalhatunk egyebek mellett enyhe fokú bélgyulladásoknál vagy pedig takarmányváltást követő bélflóra-eltolódáskor. A mintában mellékleletként közepes mennyiségű szőr látható.

2.

A vegyes technikával készült csendéleten a túlburjánzó organikus lét azt sugallja, hogy a szerves anyagot nem lehet artificiális/mesterséges körülmények fogságában tartani.

Vélhetőleg hasmenéses bélsár, ez azonban a képen látható zacskó miatt nehezen megítélhető. A minta formája nem megtartott, valószínűleg hígan folyó, sötétbarna színű, vércsíkok, ill. alvadt vér lehetséges. A bélsár jelen formájában kóros bélgyulladásra utal, de annak heveny vagy krónikus volta a zacskó miatt nem megítélhető. Az állat diétáztatása, ill. mielőbbi orvosi kivizsgálása javasolt.

3.

A gazdagon komponált műben az emberi civilizáció egyik ikonja – az autó – finoman húzódik meg a háttérben, míg a porladásra ítélt matéria szimbólikusan arra figyelmeztet, hogy mi is porrá leszünk.

Normál állagú, keménységű, és színű, megfelelően formált, nem friss bélsár, amelynek felületén néhány emésztetlen növényi rost látszik. Ez takarmányozástól függő jelenség, ami ebben az esetben valószínűleg nem kóros. Általánosságban elmondható, hogy kevés növényi rost, ill. szőr megjelenése a húsevők bélsarában élettani.

4.

A csíkozott, hullámzó háttér rajzolatán a főmotívum finoman árnyaltan, a maga „kétszínűségében” jelenik meg.

A bélsár első fele vörösesbarna színű, normálisnál vélhetően kicsit puhább állagú, megtartott formájú. A bélsárürítés vége felé a faeces hígabb állagúvá, enyhén folyóssá és sötét színűvé vált, lehetséges, hogy emésztett vért is tartalmaz, a felvétel alapján ez nem megítélhető. Ilyen jelenség egészséges állatban is előfordulhat pl. takarmányváltáskor, nem megfelelő tápláláskor, (a magas zsírtartalom gyakran eredményez hígabb bélsarat) vagy a bélflóra bármilyen okból történő eltolódásakor. A minta egyébként relatíve nagy mennyiségű, világos színű szőrt is tartalmaz.

5.

„A kicsi és a nagy” párharcából a képen a gépkocsi kerül ki győztesen, ám valószínűsíthető, hogy a maréknyi minoritás mély nyomot hagy a mindent eltipró kerekeken, azt sugallván, hogy „az igazság a részletekben rejlik”.

Normál állagú és már kissé kiszáradt, emiatt keményebb, heterogén színű, megfelelően formált, nem friss bélsár.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

A szürke háttér szabályos, repetitív patternjének kontrapunktja az amorf, egyre szűkszavúbb, kiegyenesedésre törő motívumok.

A képen vélhetőleg azonos egyedtől származó három bélsárkupac látható. A két kisebbik kupac vörösesbarna színű, normál keménységű és megfelelően formált, ellenben a harmadik kupacban (ami vélhetőleg a bélsárürítés végén keletkezett) a faeces kissé puhábbá, kevésbé formálttá válik, mint már említésre került, ez megszokott jelenség. Ezenkívül, a mintában elszórtan kukoricára emlékeztető emésztetlen növényi részek is láthatók, ez szintén élettani jelenség. Alacsonyabb minőségű kutyakonzervek gyakran tartalmaznak kukoricát, ami sokszor megemésztődés nélkül halad át a béltraktuson, ezért annak bélsárban való felbukkanása nem ritka.
 

 

 

 

 

7.

A zöldellő vegetációban rejtőzködő, furkósbotra hasonlító plasztikus formáció kétségtelenül fallikus szimbólum.

Megfelelő állagú, keménységű és emésztettségű, formált, az átlagosnál kissé sötétebb színű, normál bélsár.
 

8.

Szűkszavú, lényegre törő, minimalista megközelítés.A csíkozott struktúrát az ívbe hajló, pasztózus formáció ellenpontozza.

Megfelelő állagú, keménységű és emésztettségű, megfelelően formált, színét tekintve heterogén bélsár. A sötétebb részeken emésztett, ill. friss vér jelenléte nem zárható ki. Húsevők esetében az ilyen sötét színű bélsár általában normális, mivel az ürülék színét a takarmányozás nagyban befolyásolja. Nyers hús, ill. magasabb vértartalmú eleség fogyasztása esetén a bélsár általában sötét színű, szinte feketés, míg pl. magasabb zsírtartalmú konzerv etetésekor könnyen világossá válhat.

9.A rusztikus, borzolt felületű háttér előtt a feketés test kinyílik, dinamikus mozgást imitál, terjeszkedni akar.

A képen vélhetőleg két különböző egyedtől származó eltérő korú bélsár látható. A jobb oldali minta relatíve friss, kifejezetten sötét színű, lehetséges, hogy emésztett vért tartalmaz, kifejezetten vékony, ettől eltekintve formált, lehetséges, hogy az átlagosnál kissé puhább, kevés szőrt és közelebbről nem azonosítható, apró fehér képleteket tartalmaz.
A kép bal oldalán található kupac átlagos méretű, megfelelően formált, kemény, nem friss, világos színű bélsár. A világos szín lehetséges oka egyebek mellett a túlzott csontetetés, de ebben az esetben a fehér szín valószínűleg annak köszönhető, hogy a minta már több napja állt a napon, ill. a levegőn.

10.Líraian finom ecsetkezelés: a lazúrosan felvitt pacák szinte beleolvadnak a geometrikusan szabdalt alapba.

A képen vélhetőleg azonos egyedtől származó, több, széttaposott bélsárkupac látható. A faeces normál színű, de egyéb paraméterei (különös tekintettel a formáltságra és a keménységre) a mechanikai sérülés miatt nem állapíthatóak meg.

Gerlóczy Márton