Tel: 36 1 438 35 74 | E-mail: info@ujlipot.netHol mulatott egy bohém úr Újlipótban 150 évvel ezelőtt?

2011-06-06 16:50:06

Ki nem vágyott már unalmas éjszakákon szép lassan a Kuplung valamely asztala alá csúszva egy időgépre, hogy ne mindig csak ugyanott ázzon el, hanem régmúlt korok partiarcaitól sajátíthassa el az ereszdelahajam magas művészi színvonalú művelését?

Késeléssel egybekötött kocsmatúra Villonnal, fejezéssel feldobott zenés-táncos mulatság Heródes király udvarában, fékevesztett abszintorgia a Moulin Rouge-ban nem titkoltan azzal a céllal, hogy az ember Toulouse-Lautrec-ké igya magát – megannyi vonzó turisztikai program a TimeTravel Tours utasai számára. De hová menjünk lazulni, ha az 1860-as évek Újlipótvárosát dobja ki úti célnak a gép?

Sofőr, kövesse azt a konflist!

Semmi vész, csak baktassunk a szürkületbe vesző konflisok után a város peremén: a Tüköry-gát tetején. A mai Szent István körút vonalában húzódó töltésen jól szituált urak zötyögnek a közbiztonság teljes hiányáról elhíresült ipari negyed felé. A Margit híd még sehol, a rakpart sehol, a befelé futó utcák nagy többsége sehol, van viszont több, már-már egybefüggő fatelep, van jó néhány raktár és befektetőre váró, gazzal benőtt, itt-ott mocsaras üres telek. Zsebesek, csavargók és más kétes elemek birodalma. A kellős közepén pedig Tüköry József sörgyára, egyszerű fakerítéssel körbekerítve. Dacolva az igen gyakori rablótámadások veszélyével ide tartanak a joviális családapák, a pénzügyektől gondterhes nagytőkések, maga Thaisz Elek rendőrfőkapitány is ide tart, személyesen őrizendő a rendet. A kerítésen túl mindannyiunkra szó szerint új világ vár.

Pucér nők s annyi más érdekes

A sörgyár területén üzemel ugyanis a Neue Welt mulató, mely oly jelentős kulturális igényeket elégít ki, hogy később még a Magyar Színházművészeti Lexikon is külön szócikkben emlékezik meg róla. Ötszáz fő befogadására alkalmas nagytermében szinte állandóan folyik a mulatság, némi felárral igénybe vehető különszobáiban pedig az úri huncutkodás. A legnagyobb sztár Antoinette, a dévaj francia énekesnő, adottságai előtt látatlanul is leborulunk, hiszen nagyon erős mezőnyből sikerül kiemelkednie: a mulató bécsi üzemeltetője Pest százhúsz legszebb táncosnője mellett számos külföldi vendégművésznőt is alkalmaz, akik a débardeur-bálok nemes hagyományainak megfelelően kissé felülöltözötten, egy szál álarcban ropják a színpadon. Produkcióik méltán szorítják háttérbe a Távol-Keletről érkező akrobaták és a Közel-Keletről érkező illuzionisták műsorszámait, pedig a különleges attrakciók iránt ez idő tájt óriási érdeklődést mutat a kifinomult ízlésű pesti közönség, mely épp oly kitörő lelkesedéssel fogadja Klizsnigg, a majomember fellépését, mint a Beni Zug-zug csoport artistamutatványait.
Ha időgépünk téved néhány évtizedet, és a Neue Welt hűlt helyén tesz lesz minket a századfordulón, akkor sem kell elkeserednünk. Üljünk be a Ditrói Mór irányította Vígszínház valamely darabjára. Ha szerencsénk van, az előadás végére már a Víg Söröző is kinyit.

-gtg-